Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
01.07.2015. u 12:00

Za dvije godine surfanje internetom u Europskoj uniji trebalo bi biti zajamčeno

Roamingu je odzvonilo. Pozive, poruke i internet, građani Europske unije trebali bi za dvije godine plaćati u cijeloj EU kao i u zemlji iz koje dolaze. Parlament EU, naime, objavio je jučer da je postignut sporazum kojim će zaista doći kraj naknadama za roaming, osigurat će se internetska neutralnost i jednostavna dostupnost jasnih informacija svim potrošačima.

Lijepo, pohvalno, živjeli! Mogli bismo tako ukratko prokomentirati ovaj europski uradak. Već godinama Europa nastoji troškove "mobiteliranja" svesti na prihvatljive cijene i račune bez iznenađenja. Djelomično joj je to uspjelo s pozivima i porukama, no račune i dalje pumpa podatkovni promet. Za dvije godine i taj bi problem trebao nestati.

Telekomi, posebice u malim i turističkim zemljama poput naše, gube tom odlukom. Prihodima od turista pokrivali su troškove infrastrukture u turističkim mjestima. Jer nije isto kada, primjerice, neko mjesto na obali utrostruči broj stanovnika tijekom ljeta, tada i kapaciteti moraju biti veći, a time i troškovi. Ako turisti, po novom, neće plaćati, moglo bi se dogoditi da taj nedostatak novca telekomi nadoknade povišenjem domaćih cijena. Usto, lošiji prihodi, kaže matematika biznisa, uvijek se odraze na investicije, kvalitetu usluge pa i radna mjesta.

Regulatori malih zemalja uspjeli su ugurati "osigurač" u dogovor koji bi pazio da mobilni operatori imaju pravednu tržišnu utakmicu. I da se ne dogodi scenarij s prelijevanjem troškova na potrošače. Postoji opasnost da upravo zbog tog "osigurača" bude i odgođen datum "umirovljenja" roaminga. Nadajmo se da će cijela priča ipak završiti dobro za potrošače. Onima koji su pomislili da bi, primjerice, mogli koristiti pretplatu i kartice neke X-države u kojoj su cijene niže, odmah ćemo pokopati nade, jer stalni roaming nije moguć, postoje odredbe, ugrađene u spomenuti sporazum, koje to onemogućavaju. Naime, sve su se zemlje usuglasile da takvo ponašanje nije fer.

>> Konačan dogovor: Roaming u EU ukida se 15. srpnja 2017. godine

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije