Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vukovarska Tehnička škola

Učenici i profesori sastavili robota Niku koji radi sklekove

15.04.2016., Vukovar - Ucenici Tehnicke skole Vukovar izradili su robota koji radi sklekove. Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/5
20.04.2016.
u 09:37

Učenje na takav konkretan način još je u povojima u Hrvatskoj, pa i sami profesori uče kroz nastavu zajedno s učenicima

Do prije nekoliko godina Tehnička škola Nikola Tesla hrvatskoj javnosti bila je poznata kao škola koja je ostala neobnovljena i u kojoj se nastava odvijala u gotovo nemogućim uvjetima. I danas su poznate fotografije učenika koji sjede u zimskim jaknama u učionicama, zakovanih prozora, neispravnih instalacija...

Tri godine od obnove učenici i profesori iste te škole rade na provedbi niza projekata, a najnoviji u nizu je i izrada robota Nike. Riječ je o robotu koji su profesori i učenici prvo sastavili, a onda mu softverski omogućili i da hoda, maše rukama, radi sklekove, pokazuje mišiće...

– To je bio moj završni rad. Potaknuli su me na to profesori, ali i želja da napravim nešto takvo. Bilo je zanimljivo, ali ne pretjerano zahtjevno. Trebalo mi je oko mjesec dana da ga programiram da može sve raditi. Najveći problem bio je riješiti ravnotežu – rekao je učenik Mladen Bogdanović.

Niko je nastao kao rezultat rada nastave tehničara za računarstvo i učenika elektrotehničke škole.

– Do sada se robotika kod nas učila uz pomoć olovaka, ploče i krede. Mi smo odlučili napraviti nešto drugačije, odnosno učenicima pružiti praktična znanja. Omogućili smo im stjecanje temeljnih znanja, a na njima je da se dalje usavršavaju. Sve kasnije samo je stvar vremena i dodatnog usavršavanja – kaže profesor elektrotehnike Zoran Konjević.

Dodaje i kako je učenje na takav način još u povojima u Hrvatskoj te da i sami profesori uče kroz nastavu zajedno sa svojim učenicima. Naime, za tu oblast nema udžbenika pa sva znanja prikupljaju putem interneta. Kaže i kako je Niko vrhunac njihova dosadašnjeg rada, a da na ovaj način nastavu drže godinu i pol. Kao rezultat toga nastao je niz autića koji se pokreću putem mobilnih aplikacija, a u pripremi je i još jedan robot – pauk.

– Vjerujem da smo prema dosadašnjim rezultatima u samome vrhu sve do Zagreba. Snalazimo se kako znamo i umijemo pa tako dijelove za robote kupujemo putem interneta pri čemu gledamo da budu što jeftiniji. Za razliku od učenika na zapadu koji dobivaju gotove robote i igraju se s njima, mi ih sami sastavljamo i programiramo – kaže profesor Boris Ivanković.

Učenici, zajedno s profesorom, trenutačno rade i na izradi velikog LED displeja za prometnu signalizaciju kojim će se upravljati putem mobitela. Tehnička škola Nikola Tesla broji 430 učenika koji pohađaju devet smjerova.

>>Genijator - u garaži stvorili uređaj koji u vozilu štedi i 50 posto goriva

>>Mladi inovatori na Međunarodnoj izložbi inovacija Arca

Komentara 1

DU
Deleted user
11:10 20.04.2016.

Moja spoznaja o robotima i manipulatorima je da pomazu covjeku i obavljaju radne zadatke. Sklekovi Ok, ali misici nece zbog toga narasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije