Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Duga Resa Smart City

U Dugoj Resi predstavljen prvi Gigabitni internet u Hrvatskoj

Duga Resa Smart City
Foto: PR FOTO
1/2
08.03.2016.
u 14:27

Danas je u gradskoj vijećnici u Dugoj Resi svečano predstavljen projekt Točka preokreta u razvoju Duge Rese :Duga Resa Smart City.

Klasičan pristup razvoju SmartCitya u svijetu, prepoznat je i prvenstveno razvijan od strane tehnoloških kompanija koje lokalnim sredinama (najčešće velikim gradovima) nude kupovinu njihovih rješenja za „pametno“ povezivanje različitih javnih usluga. Duga Resa, u suradnji sa konzultantskim tvrtkama MICRO projekt d.o.o., Future vision d.o.o., Dynamic Digital Development ltd i Institutom Ruđer Bošković ima funkcionalniju viziju razvoja „Pametnog-Digitalnog“ JLS-a. „Uistinu želimo uvesti pametne-povezane-digitalne javne usluge, ali želimo biti i pokretači razvoja tih usluga i za manje gradove, vodeći pri tome računa o dostupnosti i limitiranosti financijskih sredstava“-  najavio je zamjenik gradonačelnika Duge Rese , Tomislav Boljar.

Duga Resa je prvi grad u Europi koji se može pohvaliti brzinom bežičnog interneta do 1 Gigabita u sekundi. Usporedbe radi, prema portalu stateoftheinternet.com, prosječna brzina interneta u Hrvatskoj iznosi svega 5 Megabita u sekundi zbog čega je Hrvatska svrstana na samo dno europske liste po brzini bežičnog prijenosa podataka. Duga Resa sa trenutnom instalacijom od 1 Gigabita, a sa mogućnošću povećanja do ili preko 6000 Megabita ima dakle 1000 puta brži internet od ostatka države. Ova usluga, koja je još uvijek u fazi testiranja, namijenjena je prvenstveno poslovnim korisnicima, međutim vrlo je izgledno da će i građani tj. privatni korisnici u dogledno vrijeme u Dugoj Resi moći uživati u najbržem Internetu u Europi, a i puno šire. Ova inovacija bi trebala vrlo brzo početi pozitivno utjecati na industrijski razvoj Grada Duge Rese te će se posljedično dalje razvijati poslovni modeli i sadržaji. Velika brzina preuzimanja i slanja podataka je iznimno bitna za tehnološki napredne tvrtke jer se ubrzavaju poslovni procesi te tako raste njihova produktivnost.

Kako sama velika brzina interneta ne znači puno ako ne postoji sadržaj, Grad Duga Resa je preuzela i model kreiranja sadržaja za “Pametne gradove” od tvrtke Dynamic Digital Development ltd te kreirala projekt upravljanja poslovnom-inovacijskom infrastrukturom pod nazivom „G-point!“ “‘G-point!’ je projekt upravljanja poduzetničkom i inovacijskom infrastrukturom koji omogućava niz do sad nemogućih usluga. Naime, logično je da za razvoj tehnoloških rješenja treba osigurati i adekvatnu infrastrukturu, a do sada je Hrvatska bila uskraćena za Internet infrastrukturu na Gigabitnim brzinama. Uvjereni smo da će poduzetnici znati iskoristiti ovu mogućnost koja se po prvi put pojavljuje u javnoj upotrebi, te će se korištenjem usluga koje pruža ‘G-point!’ pokrenuti i umrežavanje tvrtki u niši pametnih rješenja”, objasnio je Boljar.

Posebna je uloga i  tvrtke Ruđer inovacije d.o.o., u vlasništvu Instituta Ruđer Bošković, koja će svim aktivnim tvrtkama i pojedincima u proizvodnim i prerađivačkim industrijama olakšati pristup znanstvenim resursima, te ih u najkvalitetnijm primjerima uključiti u svoje istraživačke i inovacijske projekte. Digitalnu širokopojasnu bežičnu infrastrukturu treba razumjeti kao prvoklasni razvojni resurs čiji je recentni tehnološki razvoj zajedno s projektnim i upravljačkim znanjima, kompetencijama i rješenjima doživio dramatične promjene. Razvojem tzv. fiber-like rješenja umjesto dosad dominantnih i vrlo skupih optičkih kablova i njihovih mreža, došlo bi do dramatičnog pada investicijskih troškova razvoja digitalne infrastrukture. “Cilj ovog projekta je stvaranje naprednog tehnološkog, ‘inteligentnog’ okruženja koje bi poticalo istodobno produkciju i konzumaciju brojnih sadržaja i servisa online na internetskoj mreži. Nakon uvođenja bežičnog Gigabitnog interneta u RH, po ovakvim cijenama i brzinom implementacije, dosadašnje teze i strateški dokumenti o isplativosti, dostupnosti, komercijalnoj logici i postaju blago rečeno upitni. Ruralna područja postaju jednostavnija za uvođenje širokopojasnog Interneta. Vjerujemo da će ova tehnologija zainteresirati u vrlo kratkom vremenu i Ministarstvo uprave, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, a posebice Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture”, zaključio je Boljar.

Govornici:

1. Pozdravni govor -  Ivan Barišić, gradonačelnik Duge Rese

2. Grad Duga Resa - Tomislav Boljar, dogradonačelnik Grada Duge Rese

2. Future Vision d.o.o. - Mario Novosel, suvlasnik i direktor

3. Ruđer inovacije d.o.o. - Hrvoje Žnidar, direktor

4. MICRO projekt - Mladen Šimunac, predsjednik uprave

Na kraju prezentacije održano je potpisivanje Sporazuma o suradnji na projekt Gpoint! I Smart City Duga Resa.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije