Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KUTCHEROVA APLIKACIJA

Tehnologija u službi borbe protiv modernog ropstva

Glumac koji je bio i zaposlen kao projektni inženjer u Lenovu, ujedno ulaže u tvrtke Silicijske doline
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
20.02.2017.
u 11:11

– Napravili smo softver koji nam pomaže u borbi protiv trgovine ljudima i protiv seksualnog iskorištavanja djece – rekao je Ashton

Christopher Ashton Kutcher, popularni američki glumac i jedan od najbolje plaćenih u svom poslu, poznat je po serijama Lude 70 te Dva i pol muškarca, ali i filmu Jobs u kojem je glumio legendarnog osnivača Applea Stevea Jobsa. Usto je poznat i po svojim vezama i brakovima s glumicom Demi Moore i s trenutačnom suprugom, također glumicom Milom Kunis, kao što to biva i s ostalim glumcima i svjetskim celebrityjima. Ono što je manje poznato jest da je Ashton Kutcher veliki investitor prije svega u tehnološke kompanije. U Lenovu su ga uposlili i kao projektnog inženjera i glavnog ambasadora tableta Yoga. A proteklog tjedna izazvao je medijsku pažnju jer je poznavanje tehnologije i svoje investicije u tehnostartupe i ostale tvrtke povezao sa svojom popularnošću te iskoristio to da upozori na probleme današnjice.

Naime, pred američkim Kongresom Ashton Kutcher govorio je o važnosti zaustavljanja modernog ropstva. Upozorio je sveprisutne na ozbiljan problem trgovanja ljudima, a njegov govor CNN je prenosio uživo. – Ljudi mi znaju reći: “Što ti govoriš o politici. Fokusiraj se na svoj posao’’ – izjavio je Ashton. No istaknuo je kako je to upravo to njegov posao budući da je on jedan od osnivača aplikacije Thor.

– Napravili smo softver koji nam pomaže u borbi protiv trgovine ljudima i protiv seksualnog iskorištavanja djece – rekao je Ashton. Dodao je kako je uz pomoć svog softvera njegova organizacija pomogla identificirati 6000 žrtava zlostavljanja za šest mjeseci.

Još 2009. godine ovaj glumac iz Iowe osnovao je neprofitnu organizaciju za borbu protiv trgovine ljudima i seksualnog iskorištavanja maloljetnih osoba. A 2012. godine nazvao ju je Thor te se usmjerio u razvoj mobilnih i web alata koji bi mu trebali pomoći. Utvrdilo se da se 63 posto maloljetnih žrtava kupilo ili prodalo online. Širom svijeta ima oko 21 milijun žrtava trgovanja ljudima, a njih 5 milijuna seksualno je iskorištavano.

Kada se radi o investicijama u tehnotvrtke, Kutcher je skupio impresivan portfelj. Uložio je novac u Skype, Spotify, Airbnb, Uber i Foursquare, i to u vrijeme kada te kompanije nisu bile ni blizu svojih vrhunaca. Iako nije otkrio koliko je uložio u te kompanije, još 2011. The New York Times je procijenio da se radi o ulaganjima između 50 i 100 tisuća dolara po investiciji. Osnovao je A-Grade Investment, venture kapital tvrtku s menadžerom Guyem Osearyjem te milijarderom Ronom Burekleom. Do sada su uložili u 48 kompanija s 57 investicija, uglavnom u tehnostartupe. Kako je ustvrdio Kutcher, traži kompanije koje inteligentno i brzo rješavaju probleme te pomiču granice. Pri tom tvrdi da mnogi investitori zaboravljaju kada postanu opsjednuti rezultatima i brojevima da uvijek treba uzeti vremena da se upozna ljude i dozna što ih motivira i koji su im izazovi jer to su jedinstvene prilike da se upozna izuzetne ljude.

>> Hollywood u novom obračunu s Trumpom, evo što mu poručuju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije