Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U ZAGREBU

Sutra počinje 5. PoRtaL, međunarodna konferencija posvećena igrama s uživljavanjem u uloge

PoRtaL
Foto: PoRtaL
1/3
02.03.2017.
u 15:57

Igre s uživljavanjem u uloge u Europi i svijetu su sve prihvaćenije kao alat u učionicama, inovativni oblik team buildinga, networkinga i insentiva, turistička atrakcija te oblik umjetničkog izražavanja i platforma za kritičko promišljanje i propitivanje raznovrsnih aspekata društvene zajednice

Udruga Zagreb Fantasy Country i kreativni kolektiv Terrible Creations održat će u Zagrebu od 3. do 5. ožujka PoRtaL, petu međunarodnu konferenciju posvećenu igrama s uživljavanjem u uloge.
Igre s uživljavanjem u uloge u Europi i svijetu su sve prihvaćenije kao alat u učionicama, inovativni oblik team buildinga, networkinga i insentiva, turistička atrakcija te oblik umjetničkog izražavanja i platforma za kritičko promišljanje i propitivanje raznovrsnih aspekata društvene zajednice.

Koristi ih se u radu s djecom s posebnim potrebama (Østerskov Efterskole), obuci zaposlenika, za proširenje postojeće i stvaranje potpuno unikatne turističke ponude, revitalizaciju dvoraca i drugih objekata od povijesno-kulturnog značaja (College of Wizardry, Fairweather Manor, Convention of Thorns), a kucaju i na vrata etabliranih industrija poput zabavnih parkova i Hollywooda. Nije pitanje hoće li transformirati obrazovanje, obuku zaposlenika i turizam već koliko brzo će se to dogoditi.

Konferencija PoRtaL 5 je namijenjena široj zainteresiranoj javnosti, naročito učiteljima i nastavnicima, stručnjacima za upravljanje ljudskim resursima, turističkim djelatnicima, predstavnicima državnih tijela, lokalne uprave i samouprave te agencija i institucija. Ulaz je slobodan. Tijekom tri dana vodeći europski stručnjaci, dizajneri i organizatori ponudit će i podijeliti znanja, stečena iskustva i uvide putem predavanja, radionica i panela. 

Između ostalih, dolazak su potvrdili:

Mads Lunau (Danska) – suosnivač i direktor Østerskov Efterskole, prve škole koja igre s uživljavanjem u uloge od 2006. godine koristi kao ravnopravnu nastavnu metodu i alat. Mikołaj Wicher (Poljska) – dizajner u studiju Liveform/Dziobak, dio tima koji u dvorcima u Poljskoj organizira višednevne igre za više od sto sudionika (College of Wizardry, Fairweather Manor i Convention of Thorns), a koje bivaju rasprodane u vrlo kratkom roku unatoč cijeni većoj 400 eura po sudioniku. 

Alessandro Giovannucci (Italija) - dizajner koji se igrama s uživljavanjem u uloge bavi od 1992. godine. Suosnivač je skupine Chaos League, koja između ostalog preuredi cijelo selo za višednevnu igru više od 70 igrača (Black Friday, New Atlantis). Također ih brzo rasprodaju, unatoč cijeni većoj od 100 eura po sudioniku.

Lujza Kotryjova (Češka) - dizajnerica igara s uživljavanjem u uloge koje se koriste u poslovne svrhe s desetogodišnjim iskustvom. Niclas Hell (Švedska) je dizajner LARP-ova s iskustvom u narativizaciji, obrazovnim igrama i igrama pomaknute stvarnosti. Specijalnost su mu edukativne igre o politici i povijesti. Blaž Branc (Slovenija) - poduzetnik, sociolog, autor, predavač i trener s višegodišnjim iskustvom. Specijaliziran za korištenje metoda igre i gamifikacije u poslovnom okruženju. Bio je glavni trener sudionicima projekta Gamification, održanog u Newcastleu (Velika Britanija) tijekom lipnja 2015. uz financijsku potporu programa Erasmus+.

Cjelokupan program pronaći ćete ovdje. Za više informacija posjetite našu web stranicu te stranicu na Facebooku.

Organizatori

Udruga ZFC (Zagreb Fantasy Country) je nastala 2016. godine. Prošle je godine organizirala svojeprvo veliko događanje - Zagreb Fantasy Convention, dvodnevni festival fantastike i igara – tijekom kojeg je ponudila raznovrstan program te ugostila brojne izlagače i goste iz Hrvatske i inozemstva.

Između ostalih, sudjelovali su Blizzard Entertainment, Terrible Creations, Carta Magica, udruga Albus i udruga Igranje. Festival je zabilježio ukupno više od 1400 posjetitelja.
Osim toga članovi udruge su gostovali i izvodili dijelove programa na drugim hrvatskim manifestacijama koji se bave igrama, kao što su Sferakon, Istrakon, Liburnicon, Fantastikon, Rikon i najveći domaći sajam igara Reboot Infogamer.

Terrible Creations je kreativni kolektiv sa sjedištem u Zagrebu koji se bavi osmišljavanjem, izradom i vođenjem igara s uživljavanjem u uloge. U dvije godine djelovanja izradili su više od deset igara raznih formata i tema, koje su uspješno izveli više desetaka puta u Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj za više od 300 jedinstvenih sudionika.

U studenom 2016. su s projektom 17 priča za 17 dvoraca, namijenjenom revitalizaciji i obogaćivanju turističke ponude u frankopanskim kaštelima u Primorsko-goranskoj županiji, sudjelovali u natjecanju StartUp Europe Awards na nacionalnoj razini, gdje su odnijeli prvu nagradu kao najbolji kreativni startup i izborili pravo nastupa u europskom finalu u Bruxellesu.

>> SFeraKon 2016 u znaku SF noir-a, Star Wars tetovaža, cosplaya i Georgea R. R. Martina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije