Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZUM NAD IZUMIMA

Studentica slučajno otkrila način na koji će baterija trajati vječno

baterije
Foto: Borna Filic/PIXSELL
24.04.2016.
u 09:15

Bateriju premazanu gelom znanstvenici su napunili već 200.000 puta i zasad im se ne čini da bi ona izgubila na snazi

Znanstvenici su pukim slučajem otkrili način na koji bi baterije mogle trajati vječno.

Eto, studenti s kalifornijskog sveučilišta u Irvineu (CSI) igrali su se elektrolitskim gelom i spoznali da premazivanje baterije manganovim dioksidom pomaže da se baterija puni u nedogled i nikad ne gubi svoj kapacitet.

Eksperimentirajući nanožicama, znanstvenici su u posljednja tri mjeseca bateriju napunili već 200.000 puta i zasad im se ne čini da bi ona izgubila na snazi. S druge strane, nanožice u litijskim baterijama obično se istroše nakon najviše 7000 punjenja.

Za ovaj revolucionarni izum trebamo zahvaliti studentici Mya Le Thai koja je, ponavljamo riječ slučajno, eksperimentirajući s različitim materijalima u sveučilišnom laboratoriju, nanožice premazala tankim slojem gela. Mya je ubrzo otkrila da elektrode u nanožicama sad puno bolje zadržavaju svoju strukturu, ne lome se i zbog toga su puno pouzdanije.

– Dokazali smo da baterije mogu trajati vječno, ponosna je studentica, a mi se nadamo da će ovaj znanstveni dokaz što prije zaživjeti u praksi .

>> Uz moj će se izum baterije brže puniti i sporije prazniti

Ključne riječi

Komentara 53

DM
dr_max
09:36 24.04.2016.

Znanstvenicima se čini?!? Da li je ovo prvo-travanjska šala? Znanstvenici su se sigurno napušili pa im se čini. U tehničkim znanostima nema pripriviđanja, nije to novinarstvo/prepisivačko. A što se gela tiče, mora da je to onaj za kosu.

DU
Deleted user
11:28 24.04.2016.

Savjetovao bih autora da lektorira svoj članak prije objave jer se nanožica u hrvatskom jeziku mora pisati odvojeno kao "nano žica",a nikako zajedno što ne smeta nekima da se prave pametni i vrijeđaju druge na ovom poratalu! Dakle "nano žica", "nano sonda", "super kompjutor", "mega transport" "turbo pećnica"......

MY
mycropht
11:19 24.04.2016.

A da nađete nekog tehnički potkovanijeg da vam napiše takav članak? Ovo je kao da kumica s placa (bez uvrede kumicama) prepričava otkriće drugoj kumici po sistemu: pola preskočila, pola krivo shvatila. Ako nekoga zanima o čemu se tu radi, npr. na bug.hr je puno suvisliji tekst.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije