Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COMBIS NEOSTARTUP

Startup iFlight želi upravljati rizikom umora pilota

combis
Foto: Combis
1/3
25.09.2015.
u 15:20

Mario Rudman i Marko Radoš žele iskorisiti nosivu tehnologiju i gadgete kako bi pratili otkucaje srca, disanje, te moždane aktivnosti pilota.

Zaposlenici hrvatske ICT tvrtke Combis Mario Rudman i Marko Radoš došli su na ideju pokretanja startupa iFlightOni rade na kreiranju softverskog sustava za upravljanje rizikom umora zračne posade. 

- Umor je postao rastući sigurnosni problem. Prošle je godine 3 milijarde ljudi putovalo zrakoplovima, a ta brojka samo raste. A time raste i umor pilota. Kada je čovjek umoran onda je i smanjene koncentracije, ima usporene reakcije, te je veća mogućnost da će donijeti krivu odluku, a tu je i manjak komunikacije - sumiraju polazište problema koji žele riješiti iFlightom combisovci Marko i Mario, koji su razgovarali i s nizom pilota.

Otkrili su da avionske tvrtke nemaju dobar uvid u pravo stanje svojih pilota. Oni su često zatrpani neodgovarajućim rasporedima odmora. Čak 68 avionskih nesreća povezano je s ljudskim faktorom kao uzrokom, a od tog broja oko 50-60 posto tih nesreća izravno je povezano s umorom. 

Kroz iFlight rješenje Rudman i Radoš žele iskorisiti nosivu tehnologiju i gadgete kako bi pratili otkucaje srca, disanje, te moždane aktivnosti pilota. 

Potom bi sinkronizirali te podatke, učitali ih u cloud aplikacije, te analizirali i web aplikacijom omogućili avio kompanijama uvid u akualno stanje njihova pilota. 

Zasad planiraju svoju ideju razvijati unutar Combisa, koji je upravo promovirao neostartup projekt - potičući svoje zaposlenike da kreativno razmišljaju. Plan je dovršiti projekt unutar godinu dana.

>>Combis konferencija: Fredrik Härén: 21. stoljeće nije stoljeće nacija, nego stoljeće globalizacije

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije