Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIVATNOST

SAD Yahoou prijetio kaznom od 250.000 $ na dan ako ne preda podatke

Yahoo
Foto: screenshot Reuters/Pixsell
1/2
12.09.2014.
u 10:45

Podaci o slučaju izašli su na vidjelo u četvrtak, kada je federalni sudac naredio otpečaćenje dijela dokumenata

Američka vlada 2008. je godine prijetila Yahoou kaznom od 250.000 dolara na dan ako ne preda korisničke podatke, otkrivaju sudski dokumenti.

Prema dokumentima, američka obavještajna agencija NSA od Yahooa je zatražila da postupi u skladu s novim pravilima o nadzoru, no u Yahoou su odgovorili da je to protuustavno. U Yahoou su zatražili ispitivanje ustavnosti odluke, ali su izgubili.

Podaci o slučaju izašli su na vidjelo u četvrtak, kada je federalni sudac naredio otpečaćenje dijela dokumenata. Yahooov pravnik Ron Bell rekao je da je objava materijala značajna pobjeda za transparentnost, no dio je još uvijek ostao nepoznanica.

- Unatoč deklasifikaciji i objavi, dijelovi dokumenata do dan danas su zapečaćeni i označeni kao povjerljivi te su nepoznati čak i našem timu - rekao je Bell u objavi na Yahooovoj stranici.

Stručnjaci kažu da će ovaj slučaj otvoriti put programu nadzora Prism, koji je prošlog ljeta otkrio bivši zaposlenik NSA, sada već slavni zviždač Edward Snowden.

- Ono što internetske tvrtke čine kad prime ovakve zahtjeve uvijek je bilo pomalo iza zastora. Sada imamo dokaze da je Yahoo zapravo vodio ovu bitku i suočio se sa znatnim kaznama kao posljedicom neotkrivanja podataka - rekao je izvršni direktor Marc Rotenberg, Informacijskog centra za elektroničku privatnost.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije