Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inovativna tehnologija

Rusija razvija borbeni avion T-50, poznatiji kao 'leteći robot'

avion
Foto: Youtube Screenshot
1/2
26.05.2015.
u 07:48

Lovac “T-50″ zamijenit će “Sukhoi su-27″ i “Mig 29″ četvrte generacije, koji su u zraku od 1985. i 1983. godine

Rusija razvija borbeni avion pete generacije T-50 čija bi proizvodnja trebala krenuti 2016. godine, javlja RT. Zbog inovativne tehnologije, njegovi tvorci tvrde kako je T-50 više 'leteći robot' nego avion.

– Sukhoi PAK FA borbeni je avion poznatiji kao T-50. Na nekoj je razini više leteći robot nego avion, a avijatičar koji njime upravlja nije samo pilot već je jedan od sastavnih dijelova letećeg aparata. Reakcije avijatičara dio su kontrolne petlje, kaže Vladimir Mikheev, savjetnik potpredsjednika Radioelektronskog tehnološkog koncerna (KRET).

Zrakoplov, kako tvrdi Mikajev, ima još inovacija, kao što je “smart paneling”.

– Ako govorimo, na primjer, o završetku krila, iz jedne perspektive to je dio funkcije krila, ali iz druge i dio aktivnog obrambenog sustava 'Himalaja' – citira jednog dužnosnika agencija Sputnik.

Prošlog je listopada KRET, koji je dio državne korporacije Rostek, objavio više informacija o sustavu Himalaja.

– Jedinstven sustav združenog aktivnog i pasivnog radara s optičkim tražilom, koji je ugrađen u tijelo aviona, djeluje i kao “pametna koža”. Koristi se kao zaštita od telekomunikacijskog ometanja, ali se i suprotstavlja ''stealth'' tehnologiji neprijatelja – objasnio je tada stručnjak iz razvoja.

Lovac “T-50″ zamijenit će “Sukhoi su-27″ i “Mig 29″ četvrte generacije, koji su u zraku od 1985. i 1983. godine. Rusko zrakoplovstvo namjerava nabaviti 55 “pedesetica” u razdoblju od 2016. do 2020. godine.

>>

Ključne riječi

Komentara 38

GL
Glista
09:08 26.05.2015.

E, bogme su Rusi posrnuli na 5. generaciji. F-22 Raptor, sa svim svojim problemima I manama, je jos uvijek bolji avion. Napravljeno je 195 komada, i lete vec 10 godina. Kako Rusima ide, tih 55 komada nice biti operativno do 2020, kada ce zaostajati za Amerima 15tak godina... AKO ih uopce uvedu, s obzirom na jadno ekonomsko stanje Rusije.

Avatar matalan
matalan
09:15 26.05.2015.

prvo trebaju motorkotač napraviti, bar ko Nortona, ili Apriliju... bogci vele nije nevidljiv nego manje vidljiv u magli, poliječe s nosača ali bez goriva i naoružanja jer je pretežak, a servi mu se dive ko pura dreku...

RA
rakikaki
08:47 26.05.2015.

Nekada su novinari bili intelektualci, krema drustva. Sada je bitniji svjetonazor, a u glavi nista. Uvijek mogu umjesto neceg pametnog staviti neku golu starletu ili promovirati istospolnu ljubav.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije