Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova ponuda

7 dana po 5 minuta, 5 SMS-ova i 5 MB besplatno, a onda naplata roaminga

mobiteli
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
05.03.2015.
u 10:32

Razlika između ukidanja roaminga i 5 MB dnevno neizmjerna je, upozorili su europarlamentarci u pismu Vijeću EU

Umjesto potpunog ukidanja posebnih naknada za roaming, a Europska komisija i Europski parlament žele ih ukinuti krajem ove godine, Vijeće EU predlaže da se postojeće naknade za roaming plaćaju do kraja 2016., a da se od 1. siječnja 2017. primjenjuje novi režim u kojemu je roaming besplatan samo 7 dana i to uz ograničenja dnevne uporabe mobitela. Vijeće, u kojem sjede predstavnici 28 država EU, jučer je prihvatilo svoj stav i sada kreće u tzv. trijalog, odnosno pregovore s Komisijom i Parlamentom. Prema našim izvorima, predlaže se da roaming unutar EU od 2017. bude besplatan sedam dana u mjesecu, i to pod uvjetom da osoba dnevno telefonira 5 minuta, pošalje 5 SMS poruka i koristi 5 megabajta podatkovnog prometa. Svako korištenje mobitela u roamingu u EU iznad te kvote naplaćivalo bi se po posebnim tarifama. Od 1. siječnja 2018. roaming bi u EU postao sasvim besplatan, odnosno po cijenama kao u nacionalnom prometu. Pregovori koji sada počinju bit će teški jer mnogi u Europskom parlamentu ne pristaju na takvo razvodnjavanje prijedloga.

– Razlika između ukidanja naknada za roaming i 5 megabajta dnevno neizmjerno je velika – upozorilo je stotinjak europarlamentaraca u pismu Vijeću EU, a među njima je jedino Ivan Jakovčić (IDS) iz Hrvatske. Unutar Vijeća EU Hrvatska se borila za odgodu ili ublažavanje ukidanja roaminga s obrazloženjem da će to smanjiti prihode koje hrvatski operateri (a onda i država kroz porez) ubiru od stranih turista na Jadranu. – Upravo zato što imamo puno turista iz drugih država EU moramo im pružiti mogućnost da povoljno komuniciraju sa svojima kod kuće. Razumijem profit hrvatskih telekom kompanija, ali mislim da je profit hrvatskog turizma važniji – kaže Jakovčić.

>> Do 2016. potpuno se ukidaju naknade za roaming unutar EU

Ključne riječi

Komentara 2

HR
hrfila78
16:05 08.03.2015.

vec je se ukinuo tj. jucer sam produzio svoj ugovor u O2 u njemackoj i svi razgovori u EU van njemacke kada idem u HR ili bilo di u EU su besplatni sve flat i internet isto

RK
Realovac.koji.mrzi.hdz.lopine
11:11 05.03.2015.

Nadam se da će se roamig potpuno ukinuti kao u prvotnom prijedlogu pa da sa svojim projateljima koji bježe iz Hrvatske mogu pričati prekocmoba, bilo kad i bilo gdje, a ne preko skype-a, doma

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije