Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bug Future Show 2016.

Povezana i autonomna vozila donijet će revoluciju u prijevozu

Bug Future Show
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/13
28.01.2016.
u 17:27

Virtualna stvarnost konačno dolazi na tržište, ali na procvat će još čekati zbog proizvodnje kvalitetnijeg sadržaja, procjenjuju Bugovi panelisti

Virtualna stvarnost, autonomni automobili, internet stvari, internet svega i 3D printanje samo su neke od tema o kojima se raspravljalo u prepunom zagrebačkom kinu Europa na trećem po redu Bug Future Showu.

Shawn G. Dubravac, jedan od čelnih ljudi čuvenog tehno sajma CES-a i autor jedinog New York Timesova bestselera tehnološke tematike, doputovao je iz SAD-a isključivo da održi predavanje na BFS-u. Ispričao je priču o povijesti tehnologije, ali i pokušao dati odgovore na ono što nas očekuje u budućnosti.

Ono, što je kaže, sigurno jest, da će podaci dominirati, da će internet biti svuda oko nas. Tehnologija se razvila toliko da je sada na korisnicima da odluče kako će je uistinu koristiti – kazao je između ostalog Shown G. Dubravac. Na pitanje hoće li u budućnosti odluke donositi strojevi ili ljudi, Dubravac je kazao kako ipak vjeruje u ljude, i kako niti jedan stroj ma kako impresivan bio neće moći zamijeniti ljudske odnose koji su ipak prekompleksni.

– Pogledajte kako komuniciraju muškarci i žene, umjetna inteligencija neće to nikada shvatiti. Umjetna inteligencija nas nikad neće zamijeniti – uvjeren je Dubravac. 

Goranko Fižulić, poznati poduzetnik, pak, održao je predavanje o 3D printerima, problematici koja prati tu industriju poput autorskih prava i poslovnih modela. Kako je naglasio i dalje je jednostavnije kupiti proizvod koji je u masovnoj industrijskoj proizvodnji nego li se zabavljati pojedinačnim printanjem.

U sklopu BFS-a, raspravljalo se o virtualnoj stvarnosti i ostalim, proširenim ili miješanim stvarnostima. U ovoj godini kako tvrdi Darian Škarica iz DiVit start-upa, ipak neće se dogoditi bum niti će virtualna stvarnost postati mainstream, iako mnogi uređaji upravo ove godine izlaze na tržište. No, to će se dogoditi 2017, kada bude i dovoljno sadržaja za sve ponuđene headsetove.

I ostali sudionici panela, Marko Savković iz HTC-a, Pavle Zobundžija iz Samsunga, te Tomislav Tipurić iz Microsofta složili su se kako je osim uređaja koji nas vodi u virtualni svijet jako važno kakav sadržaj se nudi.

Raspravljalo se i autonomnim i električnim vozilima, ili internetu na kotačima. Boris Drilo, iz HT-a, naglasio je kako će u sljedeće tri godine 80 posto novo prodanih vozila biti povezanih na internet. Hrvatska je apsolutno spremna za to sa stupnjem razvoja 4G tehnologije gdje se nalazimo u samom vrhu Europe.

Autonomna vozila, kazuje B. Drilo, očekuju se u sljedećih pet godina i zahtijevat će 5G mobilne tehnologije s brzinama prijenosa većim od gigabita u sekundi.

– Povezana vozila donijet će puno veću promjenu, nego što je bilo uvođenje pojasa ili zračnog jastuka. Bit će to cjelokupna revolucija prijevoza. Naša djeca neće poznavati cestu kako je mi danas znamo, kao što ni današnja djeca ne znaju kako je to nekad bilo koristiti Atari – predviđa Drilo.

Posjetitelji su mogli čuti kako je to bilo na velikom sajmu CES-u i isplati li se uložiti novac i otići u Las Vegas i predstaviti svoj proizvod i pokušati naći inozemnog investitora.

– Za mnoge je danas Kino Europa doista bila posve nova vremenska zona u odnosu na onu stvarnu u kojoj žive – rekao je Dragan Petric, izvršni urednik Buga i direktor sadržaja Bug Future Showa.

 

>> Bug Future Show u zagrebačkom kinu Europa 28. siječnja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije