Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GEOFOTO

Pomoću 3D pisača izradili maketu Zagreba veličine 28 x 18 metara

Geofoto
Foto: Geofoto
1/4
30.09.2014.
u 08:54

Geofoto posjeduje dva 3D pisača ZPrint Spectrum Z510 za ispis teksturiranih modela direktno iz digitalnih zapisa

Zagrebačka tvrtka Geofoto pomoću 3D pisača izradila je maketu cijelog Zagreba veličine 28 x 18 metara, što je, tvrde u Geofotu, svrstava među najveće tog tipa u Europi i svijetu.

Geofoto posjeduje dva 3D pisača ZPrint Spectrum Z510 za ispis teksturiranih modela direktno iz digitalnih zapisa, brzine ispisa dva sloja u minuti. Pisači imaju prostorni kapacitet od 254 x 356 x 203 mm, 24-bitni sustav boja i ispis boje rezolucije 600 x 540 dpi.

Za izradu 3D modela gradova Geofoto koristi CityGRID, programski sustav za prikaz i upravljanje prostornim podacima urbanih područja. Podaci za ispis nastaju na temelju fotogrametrijskog kartiranja krovova i digitalnog modela reljefa, definiranjem i izmjerom ploha krovova, fasada i terena koje zajedno čine 3D model. Za vizualizaciju terena koristi se istinski ortofoto, dok teksture krovova Geofoto dobiva neposredno iz aerofotogrametrijskih snimaka.

>> Prvi hrvatski 3D printer – Forcebook UltraPrint 3D

>> Ovo je prvi automobil u svijetu izrađen 3D printerom

Komentara 1

ZA
zabarudin
22:43 01.10.2014.

Genijalno, naprosto genijalno. Osim što je vijest stara barem 5 godina, a da ne govorimo o tome da ta maketa nije nikad izložena (osim manjeg dijela u Poglavarstvu). Pitanje je li ikada i napravljena....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije