Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ublažavanje Googleove pozicije

Europski parlament usvojio kontroverznu rezoluciju

Google
Foto: Christoph Dernbach/DPA/Pixsell
1/2
27.11.2014.
u 17:50

Ovo je dosad najsnažniji politički pritisak prema ublažavanju Googleove dominantne tržišne pozicije u Europi, gdje tu tražilicu koristi preko 90 posto korisnika

Europski parlament usvojio je kontroverznu rezoluciju koja je percipirana kao poziv na razbijanje kompanije Google na tržištu EU. Tekst rezolucije "poziva Komisiju da razmotri prijedloge čija je svrha odvajanje tražilica od ostalih komercijalnih usluga". Iako rezolucija nije obvezujuća za Komisiju, ovo je dosad najsnažniji politički pritisak prema ublažavanju Googleove dominantne tržišne pozicije u Europi, gdje tu tražilicu koristi preko 90 posto korisnika. 

Rezolucija je usvojena danas u Strasbourgu uz 384 glasa za, 174 protiv i 56 suzdržanih. 

Europska komisija od 2010. vodi istragu protiv Googlea, kojoj se ne nazire kraj nakon što je konkurencija koja je prijavila Google Europskoj komisiji odbila tri različite ponude za sporazumnim zaključenjem istrage. U jednoj od predloženih nagodbi Google je bio spreman promijeniti način prikazivanja rezultata pretraživanja kako bi vidljivije bili istaknuti proizvodi i usluge koji nisu povezani s kompanijom Google, no konkurencija je to odbila smatrajući to premalim ustupkom. Konkurenciji smeta to što Google na vrh rezultata pretraživanja izbacuje one koji su povezani s Googleovim servisima kao što su Google Maps ili Google Shopping

Nova europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager najavila je da želi uzeti malo vremena za razmišljanje prije no što odluči u kojem smjeru dalje voditi istragu protiv Googlea. Bez nagodbe, Googleu u slučaju da bude proglašen krivim za zloupotrebu dominantne pozicije na tržištu prijeti kazna koja može iznositi gotovo 5 milijardi eura. 

Hrvatska zastupnica u EP-u Biljana Borzan (SDP) podržala je ovu rezoluciju i u raspravi upozorila da se Google "pretvara u Velikog brata"

>> Moramo li se
 zaštititi 
i treba li nas doista plašiti Google?

>> ‘Političari moraju što prije ograničiti apsolutni monopol’

Komentara 3

XA
xaron
07:39 28.11.2014.

US vlada je kaznila milijardama dolara mnoge EU banke. Ovo je dobra prilika za revans.

ST
sttipe
19:51 28.11.2014.

neda skinit nikakvu/ničiju aplikaciju za smradfon,bez google accounta!!!ka da mi je google vlasnik mobitela,ili da su sve aplikacije njegove!!! google triba zakonom zabranit u ciloj europi!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije