Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znanstvenici:

Pametni telefoni trebaju imati automatsku postavku za korištenje navečer

mobitel žena
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
16.11.2015.
u 11:15

Pametni telefoni, tableti i elektroničke knjige trebali bi imati automatsku postavku za "korištenje navečer", kako svojom svjetlošću ne bi narušavali kvalitetu sna korisnika

Pametni telefoni, tableti i elektroničke knjige trebali bi imati automatsku postavku za "korištenje navečer", kako svojom svjetlošću ne bi narušavali kvalitetu sna korisnika, smatra profesor Paul Gringras iz londonske dječje bolnice Evelina.

Gringras je sudjelovao u istraživanju o utjecaju svjetlosti koju emitiraju gadgeti na san njihovih korisnika. On i kolege mišljenja su da bi postavke na tim aparatima trebale nuditi mogućnost smanjenja intenziteta plave svjetlosti koja negativno utječe na prirodan tjelesni sat, održavajući osobu budnom dulje nego što to nalaže njezin biološki sat. Pritom je osobito mislio na djecu i mlade, piše Independent.

Profesor smatra i da bi proizvođači gadgeta trebali biti odgovorniji prema svojim korisnicima. Kaže kako mu se čini da je kod svakog novog modela "svjetlost sve intenzivnija i plavija". Među njima su iPad Air, Kindle Paperweight prve generacije i iPhone 5s.

U ljudskom se organizmu u mraku proizvodi hormon melatonin ili hormon spavanja, koji smanjuje razinu kotrizola, hormona stresa, smiruje ga i priprema za san.

Neke valne dužine svjetlosti poput plavo-zelenih koje se nalaze na kraju spektra, prekidaju proces lučenja melatonina.

Britanski znanstvenici zaključili su da su novi gadgeti veći, da emitiraju više svjetlosti, da im je razina kontrasta snažnija te da emitiraju sve intenzivniju plavičastu svjetlost.

– To je odlična stvar kada se koristi po danu, ali vrlo štetna za upotrebu navečer jer narušava prirodan biološki sat, zbog čega djeca ostaju budna još bar sat vremena – kaže Gringras dodajući da zna kako su neki proizvođači kod određenih aplikacija poveli računa o automatskoj promjeni svjetlosti na aparatu s obzirom na doba dana, odnosno večeri.

– Nije dovoljno djetetu samo kazati da ne smije pretjerano dugo koristiti gadget prije spavanja, uz opravdanje da tako nalaže moderan način življenja. Proizvođači moraju biti odgovorniji i zaštititi svoje korisnike – smatra prof. Gringras te sugerira promjenu zelenih i plavih svjetlosnih tonova u žute i crvene te smanjenje intenziteta pozadinskog svjetla na zaslonima.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Frontiers in Public Health.

>> Vaši pametni telefoni mogu biti leglo bakterija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije