Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
james webb

Ovo je superteleskop koji će otkriti kako je nastao Svemir

Teleskop James Webb
Foto: NASA
1/2
25.11.2014.
u 10:17

Teleskop Webb sa svojim 6,5-metarskim ogledalima bit će 100 puta jači od teleskopa Hubble i bit će sposoban uhvatiti slike na tamnim prostranstvima

Da bi otkrili kako je nastao svemir, znanstvenicima je potreban golemi teleskop, toliko velik da može uhvatiti svjetlost iz prvih galaksija, od prije 13,5 milijardi godina, donosi Wired.

NASA traži da se napravi svemirski teleskop James Webb koji bi bio smješten milijun milja od Zemlje na poziciji nazvanoj L2 gdje je dovoljno hladno da vlastita toplina teleskopa neće ostavljati tragove infracrvene radijacije – nekada vidljive svjetlosti koja se raspršila širenjem svemira.

Lani su NASA-ini inženjeri testirali pojedinačne komponente u vakuumskim ćelijama na temperaturama ispod 50 Kelvina što su uvjeti na lokaciji L2. Teleskop Webb sa svojim 6,5-metarskim ogledalima bit će 100 puta jači od teleskopa Hubble i bit će sposoban uhvatiti slike na slabo osvijetljenim lokacijama svemira.

Webb će istraživati atmosferu izvansolarnih planeta kako bi pronašao kisik, vodu ili eventualno postojanje živih organizama. Očekuje se da će se izgradnja teleskopa Webb dovršiti i lansirati iz Francuske Gvineje u listopadu 2018.

>> Teleskop J. Webb, koji smjenjuje Hubble, prošao glavni test

Komentara 3

ĆA
ćaćaća
10:57 25.11.2014.

e baš će taj otkriti..prije grčić otkrije kako voditi gospodarstvo u pravom smjeru..

MH
mrtav-hladan
13:39 25.11.2014.

Prodavanje magle

DU
Deleted user
11:02 25.11.2014.

kad nađu avion nek mi se jave

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije