Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVE PREPORUKE

Znanstvenici otkrili najbolje načine za očuvanje baterije mobitela

baterija mobitel
Foto: Thinkstock
16.09.2016.
u 11:35

Nije dobro stalno isključivati telefon osim ako je pun najmanje 50%.

Baterije na mobitelima često znaju ''dizati živce'' vlasnicima kada se isprazne u trenu. Mnogi muku muče s tim problemom, a pojavljivali su se razni savjeti kako osigurati da one izdrže dulje.

Tako ste sigurno pročitali kako bi se baterija prije punjenja trebala isprazniti do kraja ili da mobitele gasimo kad god smo u prilici to učiniti. No, što o tome misle kemičari?

Znanstvenici Američkog kemijskog društva u svojem su videu pokazali što se treba učiniti da baterija vašeg mobitela ostane u vrhunskoj formi, piše Metro.

Suprotno ranijim preporukama – nemojte dopustiti da se isprazni do kraja. To je bilo korisno samo kada su baterije u mobitelima koristile nikal u katodama. Sada se koristi litij-ion i pražnjenjem do kraja može se smanjiti njihov kapacitet

Također, nije dobro stalno isključivati telefon osim ako je pun najmanje 50%.

Još jedan neprijatelj baterija je toplina. Znanstvenici poručuju da ne bismo smjeli dopustiti da se mobiteli previše zagriju. Treba ih držati dalje od sunca, a oni koji se previše zagriju mogli bi čak i eksplodirati.

>> Evo zašto ne biste trebali puniti svoj telefon cijelu noć

Ključne riječi

Komentara 2

LU
lukarak
12:40 16.09.2016.

Ne treba puniti do kraja, nemaju bezveze IBMovi laptopi i Tesla automobili ogranicenje punjenja na manji postotak, osim kad ti bas treba za neki duzi rad/put. Drzati ispod 80% je dobar savjet.

DN
dnl812c
21:10 16.09.2016.

neka zivi nova religija,znanost

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije