Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova pravila

Operatori će korisnicima nakon isteka ugovora dekodirati mobitele

'12.10.2011., Zagreb - Zbog problema sa serverima smjestenim u Kanadi korisnici koji koriste Blackberry uredjaje tvrtke RIM ne mogu slati e-mailove, pregledavati web stranice niti komunicirati putem i
Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'
1/3
20.12.2011.
u 08:00

Operatori bi, između ostaloga, trebali doista osigurati minimalne brzine za surfanje mobilnim internetom

Mobilni operatori trebali bi nakon isteka obveznog ugovora otključati mobitele. Usto, operatori bi trebali doista osigurati minimalne brzine za surfanje mobilnim internetom. Nikako ne bi smjeli uključiti usluge a da to izričito ne pitaju korisnike, kao što je bilo s govornom poštom. Sva ta pravila skupljena su u dokument koji se službeno zove Pravilnik o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga. Donijelo ga je Vijeće Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) 15. prosinca, nakon održane javne rasprave. Na snagu bi trebao stupiti osam dana nakon objave u Narodnim novinama, kaže HAKOM, koji je jučer odaslao tek šturo priopćenje, na dodatna pitanja tijekom dana nisu stigli odgovoriti, a ni Pravilnik nisu objavili na svojim internetskim stranicama.

iPhone na otključavanje

Najzanimljivija je novost obveza operatora da nakon isteka obveznog trajanja pretplatničkog ugovora moraju besplatno otključati uređaj kako bi omogućili njegovo korištenje u svim mrežama, a prepaid korisnicima uređaj moraju otključati nakon 12 mjeseci. Većinu uređaja mnogi su uz naknadu otključavali i bez operatora, no poseban problem imali su korisnici iPhonea, čije otključavanje nije jednostavno, ističe Đuro Lubura, čelnik potrošačke udruge Telekom. Važna novost uvodi se i u oglašavanje brzina pristupa internetu. Operatori su uglavnom oglašavali teoretske, maksimalne brzine prijenosa podataka po principu “do 8 Mbps” iako ih dio korisnika nikada nije mogao ostvariti. Mobilni operatori, pak, oglašavali su najveće moguće brzine prijenosa podataka za određenu tehnologiju, iako brzina u bežičnim mrežama značajno pada s brojem aktivnih korisnika.

Prave brzine

– Prema novom pravilniku uz najveće brzine operatori će morati oglašavati i minimalne, odnosno zajamčene brzine, dok će mobilni operatori kao najveću brzinu morati oglašavati realno ostvarive brzine – objašnjava Lubura te dodaje da će se na temelju toga moći i uvažavati prigovori. Pravilnik predlaže da se USB stik daje na probni rok, no to nije obveza za operatore. Iako bi početkom godine potrošačka ‘pravda’ trebala napokon zaživjeti, operatori će imati i dodatno vrijeme za prilagodbu. Bude li kao sa stavljanjem u praksu odredbi o raskidu ugovora (za koje više ne treba plaćati dodatne penale, već tek ostvarene popuste), proteći će još devedeset dana za potpunu primjenu Pravilnika.

Ključne riječi

Komentara 32

VO
VolimZagreb
08:15 20.12.2011.

Kako je lako regulirati ako se ima volje i političke želje. Divota. Sada da još praksa dokaže teoriju ... nitko sretniji od nas malih

DU
Deleted user
09:05 20.12.2011.

Jos treba regulirati da jedinica za naplatu bude sekunda. Sad je u skoro svim tarifama minuta, tako da cesto naplate ono sto korisnik ne potrosi.

XY
xyzzyx
08:13 20.12.2011.

Da da , i onda je svizac zamotao čokoladu ...haha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije