Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vršit će se nadzor

Od 1. svibnja nova pravila: Evo što se sve mijenja za korisnike mobitela!

'01.07.2011., Trg bana Josipa Jelacica, Zagreb - Mobiteli i dodatna oprema, ilustracija. Tipkanje na touch screen mobitel uz slasni zalogaj peciva.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL'
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
27.04.2015.
u 12:19

Stupanjem na snagu novih odredbi HAKOM će pojačano provoditi izvide i nadzore na tržištu provjeravajući pridržavaju li se svi operatori novih propisa.

Sa 1. svibnja na snagu stupaju nova potrošačka prava u elektroničkim komunikacijama propisana Pravilnikom o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga.

Najveće novosti za potrošače i korisnike elektroničkih komunikacijskih usluga su:  

Operator mora besplatno otključati uređaj na zahtjev korisnika u bilo kojem trenutku ako je korisnik ugovorio pretplatu. U slučaju unaprijed plaćene usluge, tzv. „pre-paid usluge“, otključavanje se može zatražiti nakon godinu dana korištenja usluge uz predočenje računa za kupnju uređaja. Rok za otključavanje je 15 dana.

Minimalno razdoblje unutar kojeg korisnik može koristiti sve ugovorene usluge nakon obnove računa bonom mora vrijediti najmanje tri mjeseca od nadoplate. Ograničenje se ne odnosi na trajanje pojedine tarife ili opcije i podrazumijeva da korisnik nakon nadoplate ima dovoljno novca na računu za pojedinu uslugu.

Operator mora omogućiti korištenje probnog razdoblja od pet dana u mrežama pokretnih komunikacija za javnu govornu uslugu (pozivi, SMS, MMS) i/ili pristup internetu, za vrijeme kojeg potrošač može ispitati udovoljava li usluga očekivanjima i odlučiti hoće li zadržati uslugu ili odustati od nje. Korisnik pri tome plaća samo stvarnu potrošnju bez naplate bilo kakvih penala zbog eventualnog odustajanja.

Stupanjem na snagu novih odredbi HAKOM će pojačano provoditi izvide i nadzore na tržištu provjeravajući pridržavaju li se svi operatori novih propisa. Ujedno se pozivaju korisnici da prijave sve nepravilnosti u primjeni novih pravila, ako na njih naiđu, a HAKOM-ovi inspektori u tom će slučaju donijeti odgovarajuće mjere protiv prekršitelja.

Sve nepravilnosti u svezi novih pravila mogu se prijaviti na za tu svrhu uspostavljenu adresu elektroničke pošte nova.prava@hakom.hr.

Pravilnik je dostupan OVDJE.

>> HAKOM: Pretplatnički ugovori će morati biti detaljno objašnjeni, a bonovi će vrijediti tri mjeseca

>> Potražnja za internetom i internetskim prometom neprekidno raste

Komentara 57

OK
okvardz
13:41 27.04.2015.

Potrošačko pravilo kod poštenih operatera je da uplačenih 50 Kuna vrijedi dok se ne potroše a ne 1,2 ili tri mjeseca pa ti onda uzmu tvoje novce koje nisi potrošio a to se zove pljačka ili otimačina koja je zakonski kažnjiva. Znači da ako sam kupio bon og 50 Kuna su moje vlasništvo isto kao i onih 50 Kuna koji su u mom đepu a to znači da ću ih potrošiti onda kada mi je potrebno a ne kako se to operater sjeti. Jedino i pošteno može biti ovo sve ostalo je lopovluk odobren od strane organizacije "zaštita potrošačkih prava" koja znaći surasđuje sa telefonskim korporacijama.

OK
okvardz
13:50 27.04.2015.

Evo još sam nešto zaboravi a to je da po ovim pravilima o vrijednosti bona od 1,2 ili tri mjeseca bi značilo da kad uđeš u bilo koju trgovinu nemožeš izaći iz nje van a da nisi potrošio 50 Kunaa ili ako nečeš ništa kupiti moraš pri izlasku van iz trgovine njima dati 50 Kuna. Pa gdje to ima izgleda jedino u Hrvatskoj a sad kad za ovo sazna Todorić on će to početi prvi primjenjivati.

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
13:46 27.04.2015.

Evo, ponovno se donese neki propis koji u sebi sadrži OSIM tako da se može tumačiti po potrebi ;( Što lijepo nisu napisali da svaki nadoplaćeni bon vrijedi minimalno 90 dana (a može i dulje ako je veći iznos od šta ti ja znam 100kuna) od trenutka aktivacije i basta!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije