Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONZOLE

Novi PlayStation 4 brži i jeftiniji od glavnog suparnika, Xboxa

konzole (1)
Foto: Sony
1/3
29.09.2013.
u 15:00

Xbox ipak neće biti zaključan, kaže se u najavama, a igre će se moći igrati offline i posuđivati

Obje popularne igraće konzole izlaze u studenom, ali već sada među potencijalnim budućim korisnicima vlada velika bitka oko toga koja je bolja. Obje nude većinom slične novitete i približno im je ista konfiguracija. Svaka dolazi sa 8 GB radne memorije, no PS4 ima najnoviji DDR5, a Xbox DDR3, ali na igrivost i brzinu ta razlika ne bi trebala utjecati. Sonyjeva uzdanica PS4 zauzima više memorije za operativni sustav, dok je Microsoft u svom Xboxu ostavio 1 GB više memorije za developere. Osim jače konfiguracije, konzole dolaze s dodacima za igre osjetljive na pokret, u Xboxu to je Kinect, a u PS4 Eye. Noviteti su istog dana predstavljeni publici, a od svojih prethodnika napredovali su, kako se i očekivalo, prije svega u brzini i, naravno, grafici koju konzole hardverski podržavaju, što bi se trebalo ogledati i u igrama.

PS 4

Iako oba uređaja imaju sličnu hardversku konfiguraciju, prema dosadašnjim izvještajima na nekim je igrama PS4 bio brži čak do 50% od svog najvećeg rivala. Osim hardvera, na brzinu i performanse velik utjecaj ima i API svake konzole, a većina je developera dosad izjavila da Microsoft dosta zaostaje za PS4. Po dosad viđenim komentarima na gejmerskim portalima i forumima PS4 pobjeđuje Xbox brzinom i performansama, ali i znatno nižom cijenom. Je li tako, najbolje ćete se uvjeriti za dva mjeseca kada izlazi PS4 – 15. studenog u Americi, a dva tjedna kasnije, 29. studenog, i u Europi. Cijena će mu se kretati od 399 dolara u SAD-u do 399 eura u Europi.

Xbox

Jedno od najvećih neugodnih iznenađenja za korisnike bila je najava da će Xbox morati biti spojen cijelo vrijeme dok se koristi, čak i za igre koja se igraju offline. Nakon navale pritužbi Microsoft je u lipnju najavio da ipak neće morati biti online cijelo vrijeme ili, jednostavnije rečeno, Xbox ipak neće biti zaključan. Igre će se moći igrati offline i posuđivati. Konzola će po najavama biti dostupna u petak 22. studenog u 13 regija, ponajprije u Sjevernoj Americi, Europi i Australiji. Cijena bi se trebala kretati od 499 dolara u SAD-u i 499 eura u Europi.

>> Jeste li uzbuđeni? Sony u studenom izbacuje PlayStation 4

>> Novi Xbox One više je od igraće konzole

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije