Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ios8

Novi Appleov sustav stanje krvnog tlaka može automatski slati liječniku

iOS 8
Foto: Apple
1/3
19.09.2014.
u 13:28

Kada se postavi pitanje, iOS 8 to će prepoznati i sam ponuditi moguće odgovore

Na tržište još nisu stigle nove uzdanice Applea – iPhone 6 i iPhone 6 Plus, no novi operativni sustav iOS 8 može se već instalirati. Moguće je to za sve uređaje plasirane na tržište nakon 2010., točnije od iPhonea 4S nadalje kada se radi o pametnim telefonima, te od tablet računala iPad 2 do posljednjeg u nizu iPada mini.

Ono što je za početak zasmetalo i umnogome iznenadilo obožavatelje Applea jest da instalacija putem uređaja treba 5,7 gigabajta prostora za pohranu novog sustava. Savjet koji se odmah ispisuje na telefonu jest: izbrišite dio datoteka koje vam smetaju. Ipak, iskusni appleovci već su zapljusnuli forume te savjetuju. Ne morate ništa brisati, a novi sustav instalirajte preko računala. Da, u tom slučaju trebate mobitel spojiti kabelom na računalo ne bi li preko iTunesa instalirao novi operativni sustav, a treba mu samo jedan gigabajt prostora.

Kritika i ljubitelja Applea

Čak i nekritični ljubitelji Applea priznaju da je Apple to nespretno izveo s obzirom na to da pokušava svoj ugled temeljiti na bežičnim tehnologijama. Proces instalacije uz pomoć računala uobičajeno je jednostavan i ne zahtijeva posebne vještine.

Ipak, druga kritika odnosi se na mobitele poput najstarijeg mogućeg koji se može osvježiti novim sustavom – iPhonea 4S. Većina onih koji su ga isprobali tvrd da uz novi iOS 8 taj telefon postaje spor i zapravo neupotrebljiv, a dio značajki novog OS-a nikad neće ni biti u funkciji. Dakle, unatoč primamljivosti novog operativnog sustava koji donosi novine, istina, ne toliko revolucionarne, bolje je za sve one koji posjeduju iPhone 4S da ostanu na starom sustavu, savjetuje nekolicina korisnika. Premda Apple tvrdi da je iOS 8 s njim kompatibilan, u praksi, čini se, nije tako. Slično se dogodilo s prethodnim operativnim sustavom iOS 7 kada su korisnici savjetovali da se ne instalira na iPhone 4.

No okrenimo se novitetima koje nudi novi operativni sustav. Nova inačica operativnog sustava osvježena je mnogobrojnim dodacima koji ipak nisu potpuna novost na tržištu. Prije svega iOS nudi niz aplikacija za praćenje zdravstvenog stanja i tjelovježbe koje mogu komunicirati međusobno – HealthKit. Puls, potrošene kalorije, šećer, kolesterol – zdravstvene i fitness-aplikacije prikupljaju podatke. Nova aplikacija Zdravlje zatim ih sprema na jedno mjesto. Moguće je stvoriti i karticu za hitne slučajeve s važnim zdravstvenim podacima (npr. krvnom grupom i alergijskim reakcijama) kojoj se može pristupiti i sa zaključanog zaslona. Korisnik odlučuje koje podatke želi dijeliti. Može, primjerice, omogućiti automatsko dijeljenje svojih podataka o krvnom tlaku sa svojim liječnikom, tvrde u Appleu.

Stavljanje u kontekst

Dijeljenje s obitelji – Family sharing omogućuje da čak šestero članova obitelji međusobno dijeli sadržaje s iBooksa i App Storea. Nadalje, sa sustavom iOS 8 poruke će se gotovo pisati same od sebe. Sustav će sam predložiti odgovarajuće riječi za pojedini kontekst kojima se mogu dovršiti rečenice jer zna kome pišeš. Budući da zna pišeš li poruku ili mail, to koristi da bi prilagodio izbor i riječi. Kada netko postavi pitanje, iOS 8 to će prepoznati. I prije nego što se išta upiše, ponudit će neke od mogućih odgovora. U ponudi je i Cloud Drive, što znači da svaku datoteku možeš otvoriti na bilo kojem Appleovu uređaju. Da bi to proradilo, tvrde korisnici, valja još pričekati iOS x Yosemite sustav za Macove.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije