Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prilično inovativno

Nestaju u 8 sekundi: Japanci pronašli rješenje za parkiranje bicikala

U Japanu bicikli se spremaju u Eco Cycle
Foto: Youtube Screenshot
1/9
21.10.2016.
u 12:10

U samo osam sekundi kompaktno spremište Eco Cycle vaš će bicikl pohraniti 12 metara pod zemlju

U prijestolnici Japana 14 posto građana odlazi na posao biciklom, navelo je to japansko ministarstvo transporta. Osim ljudima ulice Tokija tako su bile prenapučene i biciklima koji su zauzimali lokacije diljem grada. 

Podzemni trezor za skladištenje bicikala Eco Cycle, međutim, uspio je to promijeniti. Nalikuje malom kiosku, a u samo osam sekundi vaš će bicikl pohraniti 12 metara pod zemlju. Pločnici time ostaju uredni, a bicikli koji su ih donedavno 'krasili' postaju stvar prošlosti.

 

- Istovremeno ovo je blagoslov i prokletstvo. Odlično je imati puno biciklista, ali zato imate i puno bicikala zavezanih oko stanica podzemne. Ne samo da zauzimaju prostor nego mogu biti i opasni - poručio je Chad Fayen iz Biciklističkog veleposlanstva u Japanu.

Pametni uređaji 

Osovine spremišta dizajnirane su da zaštite bicikl od krađe i kiše te u slučaju potresa.

Pametni uređaj za lociranje tzv. IC Tag stavlja se na bicikl, a korisnik dobiva karticu koju prislanja na vrata kioska. Zatim se aktivira kompaktni mehanizam spremišta, kako navodi CNN.

Mjesečna karta za parkirno mjesto iznosi oko 25 dolara, vrlo pristupačna cijena u odnosu na parkiranje automobila u istom razdoblju. Naime, za to ćete trebati izdvojiti 700 dolara.

Čak 78 posto japanskog kućanstva posjeduje bicikle, a diljem zemlje dostupno je pedeset Eco Cycle spremišta. Iz tvrtke najavljuju mogućnost širenja poslovanja na svjetsko tržište. 

>> Biciklisti se maratonom od Zagreba do Vodica prisjećaju stradalih kornatskih vatrogasaca

Komentara 4

DU
Deleted user
16:57 21.10.2016.

U Rotterdamu nestaju za pet sekundi :))

JO
jozomali
17:22 21.10.2016.

u B i H nestaju iste sekunde.....

KI
killthesnake
13:28 21.10.2016.

Dobro jutro Večernji !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije