Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
a hakeri vrebaju

Provjerite svoje zaporke! Ako imate jednu od ovih – brzo promijenite!

kompjuter
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
23.01.2017.
u 08:08

Sigurnosne kompanije upozoravaju kako je neodgovorno imati ovako slabu zaštitu osobnih podataka na internetu

U današnjem digitaliziranom svijetu gotovo da nema osobe koja se služi računalom, a da nije u nekom trenutku morala upisati sigurnosnu zaporku. Bilo da je riječ o pristupu e-mailu, internetskom bankarstvu, računalnom programu na poslu ili slično. Svatko od nas zaporku bira tako da je lako zapamti, pa se u većini slučajeva radi o nekom pojmu ili kombinaciji brojki i slova koje svakome osobno nešto znače.

Treba naravno imati na umu da zaporka bude i što je moguće sigurnija od potencijalnih provala u računalo kako ne bismo ostali bez osobnih podataka, a ponekad i bez financijskih sredstava ako se radi o nekom plaćanju, kupovini ili sličnim radnjama putem interneta. No, izgleda kako još uvijek većina korisnika interneta u svijetu ne shvaća ozbiljno opasnosti koje im prijete.

Sigurnosna kompanija Keeper, analizirajući deset milijuna web računa u svijetu došla je do otkrića najpopularnije zaporke koju ljudi koriste. To je zaporka – “123456”. Iz Keepera poručuju kako je riječ o “najnesigurnijoj web zaporki”, a koja se najviše koristila u 2016. godini. Nakon “123456”, druga najpopularnija lozinka je “123456789”, zatim “qwerty”, na četvrtom mjestu korištenja je “12345678”, a na petom “111111”.

Među najkorištenijim zaporkama je i riječ “password” (lozinka) i “google”.

“Ovo su zapanjujuće činjenice budući da smo stalno izloženi riziku od hakerskih napada koji mogu provaliti lozinke u sekundi. Web-operateri, koji dozvoljavaju ovako nesigurne lozinke su ili bezobzirni ili lijeni. Većina lozinki u sebi ima najmanje šest znakova, što je vrlo nesigurno”, navodi se u priopćenju Keepera.

>>Stalne promjene zaporki najobičnije su gubljenje vremena

Komentara 3

GI
Gips
08:46 23.01.2017.

Moja je 987654321, za tu niko nezna

JD
jdoranic
10:28 23.01.2017.

joj, taj teror zaporka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije