Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
New Europe

Na listi najboljih inovatora i 4 nositelja promjena iz Hrvatske

Jan Jilek
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/3
26.11.2015.
u 13:10

Ovogodišnje izdanje liste također odaje priznanje poznatim političarima. Među nagrađenima su Toomas Hendrik Ilvec i Andrej Kiska

Vozilo kojim se može upravljati izravno iz invalidskih kolica, brži i jeftiniji testovi za otkrivanje Ebole, bespilotne letjelice osmišljena za korištenje u misijama spašavanja – kreatori ovakvih inovacija samo su neki od nositelji promjena koji su prepoznati i uvršteni u drugo izdanje liste New Europe 100 najboljih inovatora za područje Srednje i istočne Europe.

Ove godine na listi su se našla četiri nositelja promjena iz Hrvatske, uključujući Valenta Turkovića iz Otvorene mreže („Open net), grupa volontera koji su kreirali mobilne Wi-Fi točke za izbjeglice, Miroslava Vrankića, kreator elektroničkog asistenta koji se kontrolira glasom za osobe s invaliditetom, Jana Jileka iz Dotmetricsa za poticanje strukturnih reformi i izgradnju pan-EU startup infrastrukture i Matiju Kopića iz Farmerona za inovacije u poljoprivredi.

Među 100 predvoditelja promjena u regiji su pojedinci koji upotrebljavaju moderne tehnologije za stvaranje novih smjerova u kulturi, politici, poslovanju, znanosti ili u društvenim aktivnostima. Većina njih su poduzetnici (50%) ili aktivisti i političari (32%). Wojciech Przybylski iz fondacije Res Publica, inicijator projekta je izjavio: „Lista predstavlja ljude koji će u bliskoj budućnosti biti pokretači promjena u Srednjoj i istočnoj Europi.“

Među ovogodišnjim pobjednicima su ljudi koji nisu samo inicijatori pozitivnih promjena nego i rješavaju pojedine društvene probleme kao što su kreatori web-platformi koje povezuju umjetnike i potencijalne pokrovitelje, dizajneri interaktivnih robota za medicinsku rehabilitaciju, organizacije koje podučavaju djecu informatičkim vještinama ili konstruktori bespilotne letjelice AirDog koja se koristi u ekstremnim sportovima. Ovogodišnje izdanje liste također odaje priznanje poznatim političarima. Među nagrađenima je Toomas Hendrik Ilvecpredsjednik Estonije jedan od kreatora visoko razvijene ekonomije svoje zemlje i sada je sinonim za inovacije i e-rješenja u ekonomskom, obrazovnom i političkom sektoru te Andrej Kiska, predsjednik Slovačke koji snažno podržava kulturu inovacija u cijeloj regiji.

Organizatori su izabrali nositelje promjena na osnovu javnih nominacija i prijedloga Nominating Partners u sljedećim kategorijama: poslovanje, znanost, mediji i kultura, društvo i politika. Kako se oni razlikuju? Agata Waclawik, voditeljica odjela Public Policy iz Googlea za regiju Srednje i istočne Europe objasnila je: „Ovogodišnja New Europe 100 lista pokazuje da u mnogim ključnim područjima uključujući obrazovanje, zdravstvo, promet, agrikulturu - inovatori iz naše regije koriste najnovija tehnološka postignuća za rješavanje specifičnih poslovnih i društvenih problema. Raznolikost na listi pokazuje da ekonomske i društvene inovacije u Srednjoj i istočnoj Europi imaju znatan potencijal za rast, stvaranje snažnih poslovnih pothvata, poslova i ekonomskog rasta“.

Glavna ideja iza liste New Europe 100 je potreba za iskazivanjem zahvalnosti i isticanjem autora takvih kreativnih rješenja i inovativnih ideja. Prema organizatorima mnoge su takve ideje rođene u našoj regiji a njihovi autori često djeluju na globalnoj razini. Ohrabrujuće je vidjeti toliko kreativnosti na ovogodišnjoj listi. Vjerujemo da će izgradnja partnerstava između ovim kreativnih umova katalizirati inovaciju izvan V4 regije – dodala je Beata JaczewskaIzvršni direktor International Visegrad Fund.

Cilj projekta New Europe 100 je pružanje potpore inovacijama u Srednjoj i istočnoj Europi prepoznavanjem predvodnika pozitivnih promjena. Ovo je drugo izdanje projekta koje je organizirala Res Publica zajedno sa Visegrad fondom, tvrtkom Google i Financial Times u suradnji s brojnim značajnim institucijama iz regije.

Puni popis 100 izazivača iz regije zajedno s listom onih kojima je odano priznanje u prethodnom izdanju možete vidjeti na www.ne100.org

Za više informacija o projektu posjetite www.ne100.org i www.twitter.com/NewEurope100

>> Hrvatski inovatori u Bruxellesu osvojili četiri zlata

>> Domaćim inovatorima 11 zlatnih medalja na Svjetskom znanstvenom natjecanju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije