Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Visok standard kvalitete

Mikronis 15 godina uz Vas

Mikronis
Foto: PR FOTO
1/10
30.05.2016.
u 13:52

Petnaest godina? Ne znamo čini li vam se to kao malo ili mnogo vremena – ali u današnje doba enormno brzih mijena tehnologija, to je cijela jedna era. U proljeće 2001. godine, kada je osnovan Mikronis d.o.o., stolna računala bila su u ogromnoj većini. Prijenosna računala činila su skupu egzotiku, a to su bili jedini mobilni uređaji na kojima se nešto moglo raditi: tableta još nije bilo, a mobiteli su bili, blago rečeno, prilično glupi. U Hrvatskoj je tada vladao još veći cjenovni jaz između stolnih i prijenosnih računala: naime, stolna su se računala u pravilu slagala sama – u garaži, kod susjedovog nećaka „koji se kužio u to“ ili kod male tvrtke u kvartu koja bi slagala „delance“ po narudžbi (tada je u Hrvatskoj bilo više od 1000 informatičkih tvrtki – puno više nego što ih ima danas). Prijenosna računala se nisu mogla slagati u garaži i domaćoj radinosti, i stoga su ona bila osjetna skuplja od no name „složenih“ PC-a. Zbog toga je laptop revolucija kod nas kasnila…

U takvim okolnostima, pokretanje tvrtke specijalizirane za prodaju brand name računala vodećih svjetskih proizvođača, s naglaskom na prijenosnike, bio je odista hrabar potez. Ali, prije svega: dalekovidan. Tada je prosječni brand name laptop koštao oko dvadeset tisuća kuna, i mnogi su govorili „a kome ćete to prodavati“ , „nema šanse da uspijete u poslu“, „pa tko bi kupio laptop za doma“… Ali, bilo je i takvih „čudaka“. Te „davne“ 2001. godine počelo je vrijeme „kartičara“ i obročne kupnje računala na rate, a sve više korisnika željelo je mobilna računala bez obzira na cijenu.

Cijene su padale kako je potražnja rasla, a pokazalo se da je Mikronis pogodio trend: negdje oko 2008. godine prodaja prijenosnih računala je nadmašila prodaju stolnih PC-a u čitavom svijetu. Mikronis je u to doba iz godine u godinu ostvarivao rast prodaje od nekih 30-40% - u današnje vrijeme takvo što djeluje kao „nemoguća misija“. Ali Mikronis nije stao na uživanju plodovima svog „proročanstva“ nego je krenuo korak dalje: uvidjevši kako prodaja raste, kroz specijaliziranu tvrtku Zel-cos d.o.o. počeli su servisirati prijenosna računala (u jamstvu i nakon jamstva). Prepoznali su naime kako se prijenosna računala kvare više nego stolna – već zbog toga što se stalno i posvuda prenose, te dolazi do udaraca i padova od kojih bi najčešće stradavali tvrdi diskovi. Osim mehaničkih problema, prijenosna računala zbog prenošenja pate od promjena vremenskih uvjeta, posebice zimi kad zbog čestih izmjena toplo-hladno dolazi do kondenzacije vlage koja pak kritično utječe na rad praktično svih komponenata laptopa.

Kako je rastao, Mikronis je mijenjao lokacije poslovanja. Glavna poslovnica se danas nalazi u Novoj cesti 166 (na ulazu u Trešnjevku, pokraj starog autoputa, danas Zagrebačke avenije). Ondje je i trgovina s najvećim izborom izloženih prijenosnih računala u Hrvatskoj: preko 300 različitih modela na jednom mjestu. Osim velikog izbora, ovo je omiljeno odredište kupaca i zbog stručnog i educiranog osoblja koje jako dobro poznaje računala i opremu koju prodaje, i u stanju je pomoći i savjetovati kupce kako da odaberu ono što im najviše odgovara. Toj svrsi služi i službeni blog na adresi www.mikronis.hr/blog.

Uz prijenosna računala, po čijoj je ponudi Mikronis oduvijek bio prepoznatljiv, te uz „pametne“ mobitele koji su posljednjih godina sve traženiji, ponuda je proširena i vlastitom linijom računala Avenio, koja se sastavljaju u Hrvatskoj od probranih komponenti i ekstenzivno testiraju kako bi bila što pouzdanija i kvalitetnija. Sva iskustva i stečeno znanje u radu sa brand name računalima prenesena su na Avenio računala koja po svim testovima stoje uz bok onima s „imenom“, ali uz niže cijene.

Mikronisove visoke standarde kvalitete prepoznala je renomirana svjetska računalna kompanija Hewlett-Packard te mu je ukazala povjerenje da ju predstavlja kroz HP brand store kojeg su zajedno otvorili 2010. u zagrebačkom trgovačkom centru Arena. To je bio prvi concept store te vrste u ovom dijelu Europe, a pokazao se izuzetno uspješnim te i danas, šest godina nakon otvaranja, bilježi nabolje prodajne rezultate u regiji.

Godinu dana kasnije, 2011. u Zagrebu je otvoren i prvi Lenovo exclusive store u ovim krajevima. Kako se Lenovo u gotovo svim segmentima prodaje osobnih računala i srodnih uređaja utrkuje i izmjenjuje s HP-om, možemo konstatirati kako Mikronis u Hrvatskoj drži trgovine dviju najjačih svjetskih računalnih kompanija i uživa njihovo puno povjerenje – jer, drži i njihov ovlašteni servis te kroz sestrinsku tvrtku Zel-cos d.o.o. Sinergije između te dvije tvrtke se ogleda i kroz Mikronisov helpdesk, korisničku službu koja je besplatna za sve Mikronisove kupce a koja se oslanja na stručno znanje i 25 godina iskustva Zel-cosovih servisera, kroz čije ruke mjesečno prolazi i do 15.000 komada računala i računalne opreme.

Foto: PR FOTO
Mikronis trenutno raspolaže sa 5 maloprodajnih prostora u Zagrebu koji su uređeni po najmodernijim svjetskim standardima koje nalažu principali sa kojima posluje. Uz njih, u Novom Zagrebu je i veliko i moderno organizirano centralno skladište koje je „na dohvat ruke“: na njemu su svi, pa i najskuplji modeli – za razliku od drugih trgovaca koji ne žele držati robu „na lageru“, pa na mnoge (posebice one skuplje modele) računala treba dulje čekati na isporuku. Ovako, roba vrlo brzo dolazi do kupaca po cijeloj Hrvatskoj – bilo da se kupuje direktno ili Mikronisove web trgovine na adresi www.mikronis.hr.

Mikronis d.o.o. trenutačno drži oko 10 % tržišta prijenosnim računalima u Hrvatskoj.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije