Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Širenje

Microsoft za dvije milijarde dolara kupuje Minecraft

Satya Nadella
Foto: Press Association/Pixsell
12.09.2014.
u 21:00

Perspektiva – 
Igra prodana u 54 milijuna primjeraka još će dugo trajati

Softverski div Microsoft koji, između ostalog, proizvodi i Xbox konzolu za igre, u pregovorima je za kupnju švedskog Mojanga AB, softverske tvrtke koja stoji iza jedne od najpopularnijih igara na svijetu – Minecrafta. Svota o kojoj se govori je – više od dvije milijarde dolara, piše Bloomberg, a posao bi se, prema pouzdanim izvorima, trebao sklopiti sljedećeg tjedna.

Ovo je prva akvizicija Microsofta od kada je Satya Nadella preuzeo upravljanje tim tehnološkim divom, naslijedivši Stevea Ballmera. Nadella pokušava kompaniju usmjeriti prema uslugama temeljenim na webu i cloud computingu. Sklopi li se posao, Microsoft planira platiti u gotovini, koju je pohranio izvan Sjedinjenih Država.

Brzo do dogovora

Dvije tvrtke brzo su se dogovorile o približnoj cijeni. Persson je spreman pomoći u razdoblju tranzicije, no nije izgledno da će se i zadržati u Microsoftu, Minecraft je napravljen za više platformi, uključujući konzole, računala i mobilne uređaje. U lipnju je Mojang prodao više od 54 milijuna primjeraka igre u svim njezinim oblicima. To je bila druga najprodavanija igra kada je riječ o fizičkim kupnjama za PlayStation 3 i Xbox 360 konzole. Minecraft je napravljen i za najnoviju generaciju konzola, Xbox One i PlayStation 4. Microsoft će, ako kupi Mojang, Minecraft ostaviti kao igru otvorenu za sve konzole, tvrde izvori.

Inače, Persson je osnovao Mojang 2010., nakon što je osmislio Minecraft kao usputni projekt dok je bio zaposlen u King.com. U prvo vrijeme korisnik je mogao kupiti Minecraft samo na Perssonovoj stranici za 15 eura. Dakle, Minecraft je dosegao golemu popularnost još u alfa-stadiju razvoja što samo po sebi dovoljno govori, ali o čemu je zapravo riječ?

Kultni status

Igra se najčešće uspoređuje s lego-kockama – u Minecraftu „rudarite“ resurse u obliku kocaka i od tih kocaka gradite što god želite.

Kultni status igre, čini se, potpuno je preopteretio Perssona, što se obično događa kada male tvrtke naglo postanu veliki biznis. Trenutačno postoji niz funova koji tvrde da nikako ne žele prodaju Microsoftu jer će se, tvrde, tako izgubiti “indie”, neovisan duh igre i cjelokupne zajednice Minecraft.

>>Microsoft predstavio svoj prvi smartphone s Androidom

>>U čemu je zapravo razlika između Maca i Windows PC-ja

Komentara 2

RO
robertosabol
18:46 13.09.2014.

Ne

Avatar flegmatik
flegmatik
22:14 12.09.2014.

Ovaj tip malo glumi pokojnog Jobsa, cini mi se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije