Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Michael Georg Műller:

"Nadam se da je Erdogan došao da nam dovede investitore, a ne da vrati turiste"

Michael Georg Műller
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
27.04.2016.
u 12:40

Govoreći o dolasku turskog predsjednika Erdogana s tamošnjim gospodarstvenicima u Hrvatsku, predsjednik uprave Raiffeisena rekao je da to može biti dobar način za privlačenje investora, iako smatra da zemlja mora imati još neke stvari da bi u tome uspjela

Privlačenje ulagača u Hrvatsku jedna je od glavnih tema drugog dana Microsoftove konferencije WinDays16, koja se ovaj tjedan održava u Poreču. To je bilo i središnje pitanje današnjeg okruglog stola "Hrvatska - raj za investicije".

- Hrvatska bi mogla biti raj za investitore - uvjeren je Michael Georg Műller, predsjednik uprave Raiffeisena. On smatra da investitori dolaze u neku zemlju iz dva glavna razloga - zato što misle da ta zemlja ima nešto što se samo tamo može naći, a Hrvatska ima turizam, te zbog komparativnih prednosti kao što su administracija, pravna sigurnost i poticaji za investitore. Objasnio je kako Hrvatska ima savršen geografski položaj i pametne ljude, a kao problematičnosti je istaknuo pravnu nesigurnost, navodeći kao primjer zakon o švicarcima.

- To je bila vrlo loša poruka - rekao je Müller.

Govoreći o dolasku turskog predsjednika Erdogana s tamošnjim gospodarstvenicima u Hrvatsku, Müller je rekao da to može biti dobar način za privlačenje investora, iako smatra da zemlja mora imati još neke stvari da bi u tome uspjela. - Nadam se da je Erdogan došao da nam dovede investitore, a ne da vrati turiste - našalio se.

Željko Kukurin, predsjednik uprave Valamar Riviere, također je istaknuo nesigurnost kao problem. Naveo je primjer hotela na otoku Sveti Nikola kraj Poreča, na kojem se održava konferencija, koji su počeli graditi kada je smanjen PDV na turizam, a tijekom gradnje PDV se vratio na 13 posto, što im je bio veliki problem. Rekao je da se sada u turizmu stvorila sjajna prilika zbog jeftinog novca iz Europske unije i popularnosti Hrvatske zbog geopolitičke situacije.

- Ono što sada fali u Hrvatskoj su projekti - zaključio je Kukurin.

Ivan Sertić, pomoćnik ministra gospodarstva, složio se da je poslovanje dijelom preskupo zbog poreznih i parafiskalnih nameta. Rekao je da Vlada u idućem mjesecu ide s nizom mjera koje bi trebale doprinijeti stabilnosti i jeftinijem poslovanju.

- Nećemo privući značajnija ulaganja dok ne uklonimo teškoće na nacionalnoj razini, dok ne napravimo pozitivno ulagačko okruženje - rekao je Sertić.

Hrvoje Kapetanović, direktor poslovnog dijela WinDaysa, rekao je da kao građani i industrija trebamo razmisliti kakve su nam investicije potrebne. Naveo je gradnju trgovačkih centara kao primjer investicije s malom dodatnom vrijednošću koje usto uništavaju domaće proizvođače.

- Trebamo se naučiti koji tip investicija nas interesira i vjerojatno ćemo moći kvalitetnije usmjeriti naše aktivnosti u tom smjeru - rekao je Kapetanović. Dodao je da Microsoft ulaže u ono što smatra najbitnijim u Hrvatskoj, a to su ljudi.- Prva stvar koja će privući investitore je radna snaga - rekao je Kapetanović.

Kukurin je rekao da mu je zanimljivo kako svi govore da trebamo ulagati u proizvodnju. - A gdje smo mi toliko konkurentni u proizvodnji? - upitao se.

- S druge strane imate turizam, u kojemu jesmo konkurentni, i onda se na njega lijepe teze kako zapošljavamo nisko obrazovanu radnu snagu, kako je to strani kapital... - rekao je Kukurin, zaključujući da trebamo pronaći sektore u kojima smo konkurentni i u njima pokušati biti još konkurentniji.

Kapetanović je rekao da Vlada treba stvoriti dobro okruženje te preuzeti dio rizika, a dio rizika preuzet će investitori. Rekao je da ne treba govoriti o državi kao o problemu.

- Država može biti značajan partner u privlačenju stranih investicija. Država trebao odlučiti kakav tip investicija nam treba. Ne treba pucati rafalno - rekao je Kapetanović.

>>Jokić: Hrvatska 26 godina zanemaruje svoj ključni potencijal - ljudski

>>„Moramo djelovati zajednički kako bismo riješili gospodarske izazove“

Komentara 6

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
13:19 27.04.2016.

Reci ti svojim sunarodnjacima da dovedu koju tvornicu, dosta je lidlova, kauflandova, šparova.

Avatar Idler 3
Idler 3
13:39 27.04.2016.

Hrvatska za bilo koji iskorak treba imat moralne, stručne i sposobne čelne ljude. Kak moralnost i stručnost baš i nejdu uz politiku, a i sposobnost se malkice "elastično" tumači.....znači slabo il ništ !!!

KA
kapunjohan
13:53 27.04.2016.

Niti jedan predsjednik neće i ne može dovoditi investitore, kao što to ne mogu ni predsjednica Hrvatske ili Tim u druge države. Ist se pokazalo i kod pompoznih putovanja raznih miješanih političko-gospodarskih delegacija- sve to je lari fari zaradi dizanja vlastitog imiča.Riješenja leže u rukama sposobnih poslovnih ljudi i naših stručnjaka koji žele stvarati ,,doma,, kao i u stabilnosti i ažurnosti pravnog i gospodarskog sustava- bez korupcije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije