Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBRA METODA

Zuckerberg ima dobar razlog za preljepljivanje kamere na laptopu, evo zašto

Mark Zuckerberg
Foto: Facebook
1/3
25.06.2016.
u 17:46

I obični korisnici mogu se naći na meti hakera zbog motiva kao što su iznuda ili voajerizam

Mark Zuckerberg ovaj je tjedan zaintrigirao javnosti objavivši fotografiju na kojoj se vidi njegov laptop s ljepljivom vrpcom preko kamere. To je protumačeno kao strah od hakera koji trojanskim virusima mogu na daljinu dobiti pristup tuđim uređajima.

Graham Cluley, stručnjak za internetsku sigurnost, rekao je za New York Times da je ovaj potez pametan jer je Zuckerberg vrijedna meta za hakere.

- Uz obavještajne agencije i obične online kriminalce koji su možda zainteresirani za njegove milijarde, nesumnjivo postoji puno nestašnih hakera kojima bi bilo zabavno špijunirati tako važnu osobu - komentirao je Cluley.

 

Lysa Myers iz sigurnosne tvrtke ESET kaže da je prekrivanje kamere vrlo česta sigurnosna mjera te da većina laptopa na sigurnosnim konferencijama ima prekrivene kamere. Na kraju krajeva, Zuckerberg ima dobar razlog za strah od hakera jer su mu nedavno uzurpirali profile na Twitteru i LinkedInu. 

Međutim, i "obični" korisnici interneta mogli bi razmotriti ovu jednostavnu sigurnosnu mjeru jer se i bez ogromnog bogatstva mogu naći na meti hakera zbog motiva kao što su iznuda ili voajerizam. Dobar i dosta jeziv primjer za to je zloćudna aplikacija Adult Player, koja se predstavljala kao pornografska aplikacija, ali je zapravo fotografirala korisnike prednjom kamerom, zaključala dotični uređaj i tražila 500 dolara. U takvim slučajevima preljepljivanje kamere može biti korisno, ali upitno je koliko ista metoda funkcionira za mikrofon. Zapravo, neki testovi pokazali su da se glasnoća snimljenog materijala značajno ne smanjuje čak ni s više od jednog sloja trake.

Komentara 3

Avatar crazy_bat
crazy_bat
01:29 26.06.2016.

Niste li prije dva dana pisali da je paranoičan, jer je prelijepio kameru? Pa kad su vas svi spljuvali, sada ipak ima doar razlog za preljepljivanje....

Avatar Istina je voda duboka
Istina je voda duboka
18:10 25.06.2016.

"Zapravo, neki testovi pokazali su da se glasnoća snimljenog materijala značajno ne smanjuje čak ni s više od jednog sloja trake." Je li moguće a je novinar ovo napisao?! Zna li on razliku između mikrofona i kamere????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije