Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi u Hrvatskoj

Karlovčani dobili Solarno stablo za punjenje mobitela i besplatni internet

solarno stablo
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
1/4
26.11.2015.
u 10:12

Projekt je težak 352.000 kuna, samo je stablo vrijedno 225.000 kuna, a projekt je realiziran u suradnji dviju velikih stranaka - SDP-a i HDZ-a

Karlovčani su, jedini u Hrvatskoj dobili Solarno stablo vrijedno čak 352.000 kuna. Osim u Karlovcu, ovakvo je stablo ‘posađeno’ još samo u Beogradu i Sofiji. Ostali gradovi u Hrvatskoj, kako bi svojim građanima osigurali mogućnost punjenja mobitela na gradskim ulicama, uglavnom postavljaju solarne klupice.

- Stablo je puno jače i postoji mogućnost nadogradnje softvera tijekom vremena i po potrebi. Solarna klupica ima dva ili tri punjača, dok stablo ima 14 punjača za razne mobitele, ima mogućnost besplatnog korištenja interneta. Korisnik se samo mora ulogirati i prihvatiti uvjete korištenja besplatnog interneta. Naknadno možemo ugradi i mogućnost punjenja računala, što sada iz sigurnosnih razloga nismo ugrađivali - kazao nam je Žarko Latković, predsjednik karlovačke udruge Turbina promjena koja je lani za projekt osigurala financiranje Fonda za zaštitu okoliša, koji je dao 40 posto novca, Grada Karlovca sa 35 posto i Ministarstva gospodarstva koje je pokrilo 20 posto troškova projekta. Samo stablo s instalacijama stoji 225.000 kuna, znatno više od solarnih klupa.

Zanimljivo je kako je ovaj projekt realiziran u suradnji Grada, odnosno HDZ-ovog gradonačelnika i udruge koju vodi prvi čovjek karlovačkog SDP-a. Međusobno su si zahvalili na projektu koji će, slažu se, osigurati veću kvalitetu života Karlovčana.

- Solarno je stablo dio velike priče oko uređenja Vunskog polja, odnosno uređenja ovog dijela grada uz rijeku Koranu, između dva ušća; Mrežnice u Koranu i Korane u Kupu. Uređenje svih igrališta na Vunskom polju koja okružuju Solarno stablo, tek je jedan od 78 projekata u ovom dijelu grada. Vjerujem da će mladi i stari, ali i turisti koristiti ovaj punjač - kazao je Damir Jelić, gradonačelnik.

Stablo će uskoro dobiti i svoju rasvjetu, podnožje će biti popločeno, a svatko tko se ulogira na internet stranicu solarnog stabla, moći će vidjeti sve aktualne natječaje ministarstva, Fonda i Grada vezane za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša.

U idućoj godini, najavio je Žarko Latković, pokušat će nabaviti i pet solarnih klupica kao dodatno mjesto druženja na Vunskom polju gdje će se moći puniti mobiteli, a signal za internet moći će se ‘uhvatiti’ sa solarnog stabla.

>> Kreator pametne klupe: Ne zanima me ni prodaja projekta ni odlazak iz Hrvatske

Komentara 4

Avatar Dobronamjerna_osoba
Dobronamjerna_osoba
10:54 26.11.2015.

Samo ako manijaci to ne unište.

KA
kalla1911
12:47 26.11.2015.

u roku unutar mjesec dana ce biti sravljeno sa zemljom...

MA
mahin1986
14:53 26.11.2015.

Za koji mjesec tu ce biti samo golubovi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije