Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IVAN MRVOš (20)

Kreator pametne klupe: Ne zanima me ni prodaja projekta ni odlazak iz Hrvatske

Ivan Mrvoš
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/7
21.11.2015.
u 10:00

Dosad je postavljeno 10 klupa po RH, ali Mrvoš ih namjerava postaviti još 4-5 puta toliko do kraja godine

Daroviti student splitskog FESB-a Ivan Mrvoš (20) ovog je ljeta postao nova zvijezda domaćeg tehnobiznisa. Ivan je još kao srednjoškolac jako želio proizvoditi LED stolce. Za svoj je proizvod lani osvojio i nagradu Poduzetničkog kampa u svom rodnom Solinu, no taj svoj početni biznis nije uspio komercijalizirati.

"Nisam prodao nijedan stolac. Ideja nije bila loša, ali cijena je bila previsoka i to je odbilo sve ugostitelje", govori danas Ivan.

No nakon tog početnog zastoja unaprijedio je ideju i uz pomoć dvojice bliskih prijatelja Ante i Tonija izradio prvu hrvatsku solarnu klupu koja služi i za javnu rasvjetu i za punjenje mobilnih uređaja. Klupa je ljetos najprije postavljena u Solinu, a potom je naručena i za Sarajevo tijekom poznatog filmskog festivala te se vijest brzo proširila regijom i svijetom.

Ideja je jednostavna, ali i vrlo atraktivna. Pogotovo u današnje vrijeme kada izvan doma ili ureda svi razmišljamo o bateriji mobitela već nakon što padne ispod 50 posto. 
Ivana nije obeshrabrilo ni oštećenje jedne klupe baš u njegovu Splitu, nego s još većim žarom planira širenje proizvodnje i unapređenje proizvoda.

Kakve su reakcije građana i turista? Je li gužva oko klupe?

Stalno dobivam informacije iz Sarajeva, čini se da se tamo klupe koriste po cijeli dan. Stvarno mi je drago zbog toga jer nam je to i bio cilj. U Solinu se ponekad prošetam ako imam slobodnog vremena i klupa je gotovo stalno zauzeta. Moglo bi se reći da smo postigli cilj. 

Koliko je dosad ukupno klupa postavljeno i koliki je interes za nove narudžbe?

Dosad smo postavili 10 klupa. Gradovi koji ih trenutačno imaju su Solin, Sarajevo, Split i Poreč. Imamo zaista puno upita iz Hrvatske i iz inozemstva. Dnevno imamo jedan do dva upita. Osim gradova i općina, traže nas i hoteli, kampovi, razne tvrtke. Do kraja godine bit će sigurno postavljeno 20 klupa koje su sada u procesu izrade. Nadam se da će biti naručeno još barem 30 klupa uz ovih 20 pa do kraja godine možda dođemo do 60 prodanih i postavljenih klupa. Sljedeće godine planiramo graditi pogon, povećati proizvodni kapacitet te zaposliti još ljudi.
– Je li incident u Splitu otežao distribuciju? Jesu li gradske vlasti sada opreznije i skeptičnije? 
Incident u Splitu zapravo nam je donio efekt suprotan od očekivanoga. Već sljedeći radni dan smo imali smo šest upita i novih ponuda, što je definitivno neočekivano. Dodatan plus nam je donijelo i to što smo oštećenje sanirali u 24 sata, što u principu i jest naša obveza. 

Jesu li se možda već javljali i neki krupniji proizvođači zainteresirani za projekt?

Imao sam dosta upita o poslovnim suradnjama i ulaganjima, ali sve sam odbio. Neki bi rekli da sam lud, možda i jesam, ali to sam ja. Pola godine skupljao sam novac i borio se da napravim tu jednu klupu, jedno sam vrijeme čak i pokušao pronaći investitore, ali tada nitko nije bio zainteresiran za ulaganje. Sada, kad projekt polako postaje uspješan, svi bi se željeli uključiti, ali ja to ne dopuštam i neću dopustiti. Možda je to taj neki splitski inat, ne znam... Sve radimo kod mene doma, od nacrta do montaže klupe, sve se obavlja u Solinu. Trenutačno nas radi petero, a do kraja godine nadam se zaposliti još barem dvije osobe. 

Jaki tehnološki igrači mnogo ulažu u tehnologiju bežičnog napajanja, sve više proizvođača nudi svoja rješenja, kako ti vidiš sljedeću rundu u razvoju napajanja naših gadgeta?

Borimo se već nekoliko mjeseci s bežičnim punjenjem i tu ima stvarno dosta posla. Trenutačno je dosta velik problem omogućiti da razmak između podloge koja puni i uređaja bude što veća. Na tržištu, barem koliko ja znam, najveći postignuti razmak između mobitela i uređaja za punjenje iznosi 10 mm, što je zaista malo. Drugi je problem nekompatibilnost mobitela s uređajima za punjenje. Vjerojatno će trebati natjerati proizvođače da uređaj postane univerzalan, kao što je slučaj sa MICRO USB priključkom. Imamo u planu za pola godine pokušati plasirati i verziju klupe s bežičnim punjenjem ako se stvarno pokaže efikasnim. 

Sada si već dosta naučio o pokretanju vlastitog projekta i biznisa, bi li nešto drugačije radio da si na početku imao današnje spoznaje?

Teško je pokrenuti biznis, a još je teže ostvariti da on stvarno i uspije i da donosi profit. Ako bih nešto promijenio, to bi bilo razdoblje od neuspjeha sa stolcima do početka izrade pametne klupe. Bilo me strah ponovno uložiti zadnji novac koji sam imao, mjesecima sam razmišljao je li to dobra ideja. Trebao sam možda odmah početi raditi klupu umjesto da sam kalkulirao, ali što je – tu je. 

U Hrvatskoj je odlazak mladih, sposobnih i stručnih ljudi u inozemstvo vruća tema. Zanima li i tebe tako nešto? Hoćeš li prihvatiti poziv ako dođe prava ponuda ili bi radije razvijao projekt iz Hrvatske, čak i ako bi zbog toga neke stvari sporije tekle?

Moja je želja nastaviti razvoj i prodaju klupa iz Hrvatske. Buduće postrojenje ne mora nužno biti u Solinu, ali volio bih da bude u Hrvatskoj. Smatram da se i kod nas može uspjeti, samo se treba uložiti više truda nego negdje drugdje. 

Reci nam malo o tehničkim specifikacijama klupe.

Klupa ima više od 250 dijelova u sebi. Korisnicima su trenutačno dostupna 4 USB priključka koja će u budućnosti biti još bolja i pametnija. Rok trajanje stvarno je teško predvidjeti, kupcima dajemo garanciju od dvije godine, ali predviđamo barem dvostruko dulje trajanje od toga. Čeka nas serija poboljšanja na klupi. Osim bežičnog punjenja, radit ćemo i na USB priključcima koji će se kontrolirati uz pomoć aplikacije, radimo i sa NFC tehnologijom, a tu su i još neke stvari koje bismo za sada zadržali za sebe. 

Koja su poboljšanja napravljena za postavljanje klupa u Sarajevu?

Riječ je o sustavu hlađenja koji korisnicima omogućuje neometano korištenje klupe i po najvećoj vrućini. Postavljena je i nova aplikacija s dodatnim opcijama poput osobne statistike i smanjenja emisije CO2 te su napravljene neke izmjene na samoj konstrukciji klupe. 

Imaš li kod kuće još uređaja koje si osmislio, a koji bi potencijalno mogli poboljšati svakodnevicu i čovjekov suživot s tehnologijom?

Nemam nijedan napravljen uređaj, ali imam neke ideje koje ću možda realizirati za nekoliko godina. Klupe su nam trenutačno prioritet i isključivo njima bavit ćemo se sljedeće dvije godine.

 
Koliko ti vremena oduzme ovaj projekt? Imaš li vremena za odmor i guštanje s prijateljima.

Pronađem tu i tamo malo vremena za šetnju ili odlazak na kavu. Na klupama radim svaki dan. Radno vrijeme počinje u 7 ujutro, a završava ovisno o količini posla, ponekad oko pet popodne, ponekad oko 11 navečer. Nemam neku posebnu metodu relaksacije, dnevno se prošetam barem pet kilometara da se malo maknem od svega.

Tekst je objavljen u posljednjem broju iQ magazina koji možete pronaći na kioscima

>> Solarna klupa Ivana Mrvoša ide i u Hong Kong!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije