Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Serious Samu VR dobro ćete se oznojiti i još bolje zabaviti!

Isprobali smo prvu hrvatsku blockbuster igru virtualne pucačine

 Serious Sam VR - The Last Hope
Foto: Screenshot
1/13
20.10.2016.
u 14:19

Gaming studio Croteam na tržište je pustio ranu verziju svoje poznate igre Serious Sam, ovog puta za VR headsetove.

Mislili ste da je igranje videoigara jednostavna radnja? Udobno ste zavaljeni na kauču, zaboravili ste sve brige i igrate se satima.

Posve drukčiju situaciju doživio sam igrajući Serious Sam VR – The Last Hope. Već nakon 10 minuta igranja bio sam umoran i znojan od mahanja i pucanja virtualnim oružjem. A nakon sat vremena snage za nastavak – nisam imao! Igranje u virtualnoj stvarnosti zaista može poslužiti i kao dobra tjelovježba.

Serious Sam jedna je od najslavnijih hrvatskih videoigara, s višemilijunskom bazom igrača. To je najpoznatiji serijal igara Croteama, najdugovječnijeg hrvatskog studija za proizvodnju videoigara. Croteam je sada kreirao i verziju za igru u virtualnoj stvarnosti preko popularnih headsetova HTC Vive i Oculus Rift. Pa je tako Serious Sam VR – The Last Hope prva hrvatska blockbuster pucačina u virtualnoj stvarnosti.

Igra je puštena na svjetsko tržište u ponedjeljak 17. listopada, preko gaming servera Steam. U prodaji je rana verzija igre po cijeni od 29,59 eura (s 20 posto popusta).

Poistovjećivanje s junakom

Imao sam priliku koristiti se većinom VR headsetova koji postoje na tržištu, no ovo je bila prva punokrvna VR igra koju ću isprobati i jedva sam čekao to iskustvo. Pucačine imaju posebnu draž jer dinamika igre vodi prema tome da igrača posve uvuče u igru i poistovjeti s junakom. A doživjeti pucačinu u okruženju virtualne stvarnosti djeluje kao potpuno zaokruživanje tog procesa. U VR-u ste vi lik u igri. A daje i dosad najveće mogućnosti za šou krvoprolića, što je proslavilo žanr pucačina.

Sad zamislite goleme izvanzemaljske zombije i kukce kako trče prema vama. Upravo me takav prizor dočekao. Hvata me jeza, ali i adrenalin dok ispaljujem sav arsenal virtualnog oružja koji imam. Brzo gubim živote jer nisam još naviknut na opcije oružja i ne znam što je najbolje odabrati za borbu s određenim alienima. Gubitak života pravi je mali stres jer na vas naleti neprijatelj u “stvarnoj” veličini i nije vam svejedno. Dojam je potpun jer u rukama držim upravljače koji su poput pištolja. Štoviše, ekipa Croteama potrudila se i napravila dodatni kontroler koji izgledom posve podsjeća na legendarnu velikokalibarsku strojnicu iz “Predatora”. Kako se ne uživjeti u radnju i ulogu?

Na raspolaganju su mi: laserski pištolj, motorka, strojnica, napadačka puška, snajper, bacač raketa, top, sačmarica... Najzabavnije je bilo s motorkom.

Serious Sam VR optimiziran je za VR headset HTC Vive, koji mi se najviše i sviđa. To je uređaj vrhunske kvalitete i ako je softver napravljen dobro, neće vas boljeti glava. Igra zasad ima mogućnost igranja na dva planeta, Zemlji i Pladeonu, a na svakom su četiri lokacije/razine.

Prva od tih lokacija koju sam isprobao bila je Grobnica zaboravljenih. Mračni jezivi prostor pomogao je da se osjećam posve uključenim u radnju. Mozak u VR-u brzo zaboravi da je u igri i ima dojam da je igra došla nama u naš stvarni svijet. Što je uranjanje u radnju uvjerljivije, iskustvo je intenzivnije, a time je i veća mogućnost za strah ili adrenalin.

Niže razine igre dopuštale su da mogu pucati s jednog mjesta, no kada bih igrao u zahtjevnijem modelu ili se našao suočen s jačim neprijateljima, nužno je bilo i pokrenuti se.

Kada koristite HTC Vive, na raspolaganju vam je prostor od barem 16 četvornih metara. U Croteamu smo imali na raspolaganju još veću sobu sa šest metara širine i više od četiri metra dubine, što je davalo dovoljno prostora za pomicanje i manevre u virtualnom svijetu. Cijelo vrijeme igranja prate me kamere HTC-ova Vive VR sustava pa se sve kulise prikazuju shodno mojim pokretima, kako bih svaki trenutak imao sliku vjernog prostora.

Iako je riječ o nedovršenom proizvodu, igra će biti dovršena tek za otprilike šest mjeseci, Croteamov Serious Sam VR zapravo je dosta ispeglan proizvod bez očitih bugova.

– Ovo je prva igra Croteama koja izlazi u Early Accessu, no htjeli smo da već sada Serious Sam VR bude što ugodnije iskustvo. To ponajprije znači dobru zabavu bez prekida prouzročenih tehničkim poteškoćama, ugođeni gameplay i solidnu količinu sadržaja u startu. Naravno, većina sadržaja i mogućnosti tek će biti dodana u igru – kaže Ante Vrdelja iz Croteama.

Želimo da vrište!

– Mala smo tvrtka, ali i nakon 20 godina smo zanesenjaci. Zato smo se odlučili za VR. Ta tehnologija nas je oduševila slično kao što su nas oduševile prve videoigre – kaže Vrdelja koji nam je otkrio da su razvoj igre ubrzali zbog odličnih reakcija s demonstracija.

– Prve premijere imali smo u Splitu na konferenciji Reboot Developer te na sajmu igara u Los Angelesu. Reakcije su bile fantastične. Isto se dogodilo i na sajmovima u Njemačkoj i Seattleu. Sve to nas je natjeralo da ubrzamo razvoj i dotjeramo igru. Serious Sam kao franšiza i kao naš najpoznatiji heroj videoigara ima višemilijunsku sljedbu diljem svijeta i htjeli smo ispuniti visoka očekivanja – zaključuje Vrdelja.

Croteam ne odustaje od razvoja Serious Sama, duboko je u proizvodnji 4. nastavka, a VR odjel za sada im je testni poligon za moguće buduće veće samostalne projekte.

– Kad smo donijeli Vive i Oculus u firmu, svi su bili oduševljeni tom tehnologijom i tada smo već znali da moramo isprobati kako bi Serious Sam izgledao u takvom okruženju. VR će promijeniti svijet gaminga. Dosad su igre u VR-u bile kratke, ali to će se promijeniti. Želimo da nove generacije igranjem naše igre u VR-u osjete ono što smo mi iskusniji osjećali kad smo kao klinci otkrivali prve videoigre. Također, želimo da vrište i zovu mamu upomoć jer će im okruženje izgledati toliko uvjerljivo! – poručuje šef marketinga Croteama Damjan Mravunac.

Za sada su prve reakcije igrača vrlo pozitivne. Igra je već prva na Steamovoj listi popularnih novih objava u Early Accessu. Također, komentari korisnika koji su već isprobali igru vrlo su pozitivni.

“Obično ne preporučujem rane verzije igara, ali ova pucačina je pravi užitak!” opisao je na Steamu korisnik Ash Williams.

Javili su se i neki igrači koji dobro poznaju franšizu: “Ako ste fan Serious Sama, ovo morate isprobati”, zapisao je Cyclopyze.

Igra je intenzivna i vrlo zabavna. I ne morate se brinuti da ćete je igrati previše jer jednostavno nećete imati snage za više od sat vremena.

>> Industrija računalnih igara u Hrvatskoj godišnje raste više od 50 posto

>> Ova hrvatska igra je među 20 najprodavanijih na svijetu

Komentara 4

Avatar Francetic
Francetic
15:50 20.10.2016.

Ima li srba, slovenaca, engleza i franzuza u igri?

UH
UHROAP2
22:40 20.10.2016.

sad ce PS VR jos malo.. sitnica brojim :@ :D

UH
UHROAP2
22:40 20.10.2016.

sitno brojim :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije