Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iQ magazin

Osvojite prvi 24 inčni UltraWide monitor

iQ magazin
Foto: VL
1/4
26.03.2015.
u 10:30

Zašto poznati znanstvenici i inovatori javno izražavaju strah od umjetne inteligencije

U posljednje vrijeme u svjetskim, ali i domaćim medijima sve se češće spominje strah od umjetne inteligencije. Koliko je taj strah opravdan i odakle uopće dolazi? Terminatora smo davno gledali i neko smo se vrijeme prestali brinuti o tome. Pa što se onda dogodilo i je li razvoj umjetne inteligencije stvarno toliko napredovao da se strahovi baš sada intenziviraju? Osim holivudskih klasika u kojima Skynet i Matrix vladaju svijetom, u posljednje je vrijeme snimljeno mnogo blockbustera slične tematike (Transcendence, Automata, Her itd…).

Elon Musk, Bill Gates, pa čak i Stephen Hawking izrazili su javno svoju zabrinutost. Posebno je zanimljiva Muskova izjava da bismo i mi bili zabrinuti da smo vidjeli ono što je on vidio u razvojnom laboratoriju Deep Minda, startupa koji je kupio Google i u kojem je i sam investitor. Pa što je to Musk mogao vidjeti da se toliko zabrinuo? Vjerojatno je riječ o rezultatima istraživanja u području koje nazivamo Deep Learning. O svemu tome za iQ je pisao dr. sc. Marko Velić.

Legenda zagrebačkog Tehničkog muzeja Ante Radonić za iQ magazin donosi pregled uzbudljivih misija svemirskih istraživanja. A. Radonić vodi predavanja u Planetariju muzeja još od davne 1972., a za njih uvijek vlada interes. Kaže da najviše uživa kada mu pitanja postavljaju djeca jer njihov je pogled na svijet, pa i svemir – jedinstven. Radonić nam daje i svoju ekspertizu projekta Svemirskog centra u Udbini švicarske tvrtke Swiss Space 3. i kaže: "Plan da počnu lansirati već za tri godine prilično je nerealan".

Početak godine zadužen je za dvije velike manifestacije u svijetu smartphonea i ostalih gadgeta - CEC u Las Vegasu i Barcelonska priredba MWC (Mobile World Congress). Što smo vidjeli, što je in i koji su trendovi pročitajte u novom izdanju magazina iQ.

Mobiteli, kao i manje-više sve drugo, namjerno se proizvode tako da izdrže onoliko koliko im vrijedi jamstveni rok – i brzo nakon toga će vas izdati. Ipak, nema smisla naricati za starim dobrim vremenima kada si mogao kupiti mobitel i koristiti ga i po dvije-tri godine. Činjenica je da smo te starkelje, jednom kad odu u mirovinu, mogli koristiti samo kao hladno oružje ili pritiskivač za papir, a u današnjim "pametnim" uređajima još se može iskoristiti nešto "pameti" i kad izgube potenciju za cjelodnevno opsluživanje. Saznaje top 10 novih primjena za stari smartphone.

Samo u novom iQ magazinu saznajte na koji način možete osvojiti prvi na svijetu 34 inčni UltraWide QHD LG monitor!

O svemu ovome, ali i mnogo više čitajte u novom iQ magazinu koji možete nabaviti na svim kioscima za samo 9,90 kuna!

Foto: VLm

Komentara 7

Avatar think pink
think pink
10:02 13.03.2015.

baš vam hvala što ste nam otkrili 10 primjena za stare mobitele... fascinantno... prekrasan članak...

Avatar Đoni_bravo
Đoni_bravo
02:51 12.03.2015.

to se gotovo sigurno da će umjetna inteligencija uništit čovjeka kada i sam čovjek želi uništit čovjeka ,već sada postoji umjetna inteligencija koja sama donosi odluke i u tome je bolje od čovjeka

Avatar Ironman0105
Ironman0105
14:19 29.03.2015.

od kad se to u Hrvatskoj mjeri u zollima (inchima)?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije