Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INOVACIJE

Inspirirana sušilicom za rublje osmislila avione s 'ljudskom kožom'

avion
Foto: ilustracija
25.08.2014.
u 19:00

Znanstvenici BAE Systemsa planiraju vojne zrakoplove prekriti tisućama mikrosenzora koji će osjećati sve uvjete

Ne bi li vojni zrakoplovi bili što moćniji i učinkovitiji, znanstvenici ih planiraju odjenuti u ‘ljudsku kožu’. Naime, žele ih potpuno prekriti senzorima koji bi otkrili sve moguće nepogode koje im prijete i prije nego li se dogode.

Tisuće mikrosenzora mjerile bi brzinu vjetra, temperaturu, pokrete i pritisak. Sve to zamislili su i osmislili i ubrzano na tome rade znanstvenici BAE Systemsa, koje je uposlilo britansko ministarstvo obrane.

Lydia Hyde koja je osmislila tu tehnologiju tvrdi da je ideju dobila gledajući svoju sušilicu koja koristi senzor kako se ne bi pregrijala. Promatrajući kako mali senzor može biti upotrijebljen u kućanskim aparatima ne bi li spriječio pregrijavanje, razmišljala sam kako bih istu stvar mogla koristiti i u svojem poslu. Točnije, zamijeniti skupi senzor jeftinim mikročipom.

Tako je došlo do zamisli da se zrakoplovi, automobili i brodovi mogu prekriti tisućama mikročipova i na taj način stvoriti ‘pametnu kožu’ koja može osjetiti svijet oko sebe i promatrati uvjete te detektirati temperaturu, oštećenja, napor... i podatke poslati inženjerima. Senzori koji su toliko mali, poput djelića prašine, i usto imaju svoj izvor energije, mogu biti naneseni na zrakoplov poput spreja ili boje.

Pokaže li se djelotvornim, projekt ‘oblačenja’ opreme u mikrosenzore mogao bi dodatno unaprijediti korištenje mnogih kućanskih aparata i spriječiti nesreće. Tako bi svi uređaji mogli izvijestiti o tome kako im je, kako na njih djeluju uvjeti u kojima se nalaze i prijeti li kvar ili oštećenje.

Prema riječima znanstvenika iz BAE Systemsa, takva tehnologija mogla bi, primjerice, biti korištena u autoindustriji i posljedično spriječiti brojne nesreće.

>> Inovacije koje mijenjaju svijet - liječenje raka, sigurnost vlakova...

>> Fly me to the Moon.... ili barem do posla

Komentara 1

HR
hrxxx111
00:06 26.08.2014.

jeej jedva cekam auto prekriven tisucama senzora. jer danas uopce nemaju dovoljno elektronike. pljuc

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije