Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12. ARCA

Grand Prix pripao Končarevom niskopodnom dizel-električnom vlaku

ARCA
Foto: ARCA
1/9
18.10.2014.
u 19:53

Za Končarev tramvaj na ARCA-i je interes iskazalo iransko gospodarsko izaslanstvo

Dvanaesta Međunarodna izložba inovacija ARCA u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske, koja je privukla 260 inovatora iz Hrvatske i 17 zemalja svijeta, danas je nakon četiri dana završena svečanom dodjelom nagrada i priznanja najuspješnijim inovatorima u Boćarskom domu u Zagrebu.

Grand Prix, najznačajnija nagrada izložbe, pripao je niskopodnom dizel-električnom vlaku tvrtke Končar – Električna vozila. Vlak je premijerno predstavljen upravo na ovogodišnjoj ARCA-i, a prvi primjerak na pruge će krenuti sljedeće godine. Za proizvodnju 12 ovakvih vlakova već je i potpisan ugovor s HŽ Putničkim prijevozom. Vožnja u njima trebala bi biti komfornija i ugodnija ugodnija zahvaljujući ugrađenim sustavom klimatizacije i informiranja putnika, ugodnoj LED rasvjeti i drugim karakteristikama.

- Mi u Končaru kontinuirano razvijamo i inoviramo. Sredinom '90-ih krenuli smo s tramvajem, a 2002. započeo je razvoj, potom 2005. godine i serijska proizvodnja niskopodnih tramvaja što je Hrvatsku smjestilo među rijetke zemlje s takvim tipom tramvaja. Uslijedio je prvi niskopodni elektromotorni vlak za koji smo 2009. godine primili Grand prix, a ponosni smo što je sada prepoznato i naše znanje i rad na ovom vozilu - rekao je prilikom preuzimanja nagrade Jusuf Crnalić, član Uprave Končar – Električnih vozila.

Inače, za Končarev tramvaj na ARCA-i je interes iskazalo iransko gospodarsko izaslanstvo, a jučer je potpisan i protokol kojim je iskazan interes za suradnju, pri čemu bi prvi korak mogao biti izgradnja 10 do 15 kilometara pruge i isporuka 15 tramvaja za grad Tabriz, jedan od iranskih gospodarskih i sveučilišnih centara. Osim Končara, pažnju iranske delegacije privuklo je desetak inovacija i proizvoda domaćih poduzeća koji su izlagali na ovogodišnjoj ARCA-i. Prvi dogovori o suradnji krenuli su već i sa tvrtkom Tehnix iz Donjeg Kraljevca za zbrinjavanje otpada u gradu Tabrizu njihovom inovativnom MBO-T tehnologijom, a suradnja se planira i s tvrtkama Altpro, Šestan – Busch, Adriadiesel i drugima.

>> I učenici svojim izumima žele pomoći razvoju gospodarstva

Komentara 1

ZV
zvonimir13
10:25 05.11.2014.

Čestitke za Končar !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije