Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravo na zaborav

Google uklonio 2.994 objava u Hrvatskoj

pravo na zaborav
Foto: Screenshot/Google
27.11.2015.
u 16:00

Ukupan broj URL-ova koje su pojedinci u vezi s ovom zemljom zatražili da ih Google ukloni je 11.396

U Hrvatskoj je zatraženo uklanjanje ukupno 11,396 linkova točnije URL-ova u sklopu takozvanog prava na zaborav. Ukupan broj URL-ova koje su pojedinci u vezi s ovom zemljom zatražili da ih Google ukloni: 11.396, a ukupan broj zahtjeva koje je Google primio iz Hrvatske jest 3.648. Nakon procjene 31,5 posto linkova na sadržaj je maknuto, odnosno njih 2.994.

Googleovo pravo na zaborav, odnosno, brisanje rezultata pretraživanja koje je moguće samo u Europi uvedeno je u svibnju ove godine. Naime, Europski sud odlučio je da korisnici mogu tražiti micanje linkova na nepoželjan sadržaj u novinskim člancima, sudskim presudama, i ostalim  dokumentima koji se pojavljuju kada upišete ime osobe u Googleovu tražilicu.

Od tada je, kazali su u Googleu, evaluirali 1,2 milijuna web stranica zbog pritužbi i maknuli 42,1 posto iz svojih rezultata pretraživanja, Linkovi objavljeni na Facebooku time su najpogođeniji, jer je 0,31 posto maknutih linkova upravo pripadalo toj društvenoj mreži. Slijede Twitter i Google+, te YouTube. Usto su objavili na svom blogu da su  ukupno primili 349.351 zahtjeva u Europi da maknu linkove na sadržaj, s tim da mnogi zahtjevi uključuju mnogostruke linkove. 

>> Europski zahtjevi za uklanjanje pretraživanja radi zaštite privatnosti 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije