Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
špijunaža

'Google predao vladi naše IP adrese i to nam javio tek nakon tri godine'

Google
Foto: Christoph Dernbach/DPA/Pixsell
28.01.2015.
u 00:05

Google e-mailove i IP adrese predao američkoj vladi koja je podatke tražila na temelju optužbi za špijunažu i urotu

Google je u suradnji s američkim ministarstvom pravosuđa narušio privatnost i novinarska prava, poručuju iz WikiLeaksa. Naime, troje njihovih zaposlenika – novinari Sarah Harrison, Joseph Farrella i Kristinn Hrafnsson – tek uoči lanjskog Badnjaka obaviješteni su da je Google sve njihove e-mailove i IP adrese predao američkoj vladi koja je podatke tražila na temelju optužbi za špijunažu i urotu. Učinili su to još 2012. Nalozi po kojima je Google morao predati podatke sada otkrivaju jasnu listu onoga što američka vlada želi unijeti u tužbu protiv Juliana Assangea i zaposlenika WikiLeaksa, tvrde odvjetnici u WikiLeaksu.

Iako je američko pravosuđe tražilo sve podatke koje ima i od Twittera, Twitter je odmah obavijestio zaposlene u WikiLeaksu. U WikiLeaksu su dodatno užasnuti što je očito da američka vlada smatra kako ima pravo provjeriti svakog čovjeka na svijetu sumnja li na špijunažu, a takav je stav posebno opasan za novinare i novinarske slobode.

WikiLeaks sada traži objašnjenje Googlea i američkog pravosuđa na temelju čega je izdan nalog jer vjeruju da je prekršen zakon o privatnosti. Izvještaj o transparentnosti Googlea pokazao je da američka vlada svake godine povećava broj zahtjeva za podacima. Google je prvi put izvijestio koliko su vlade “istraživale” građane u 2009., a od tada do lani postotak je porastao globalno 150% (250% u SAD-u).

>> Sud u Švedskoj odbio zahtjev Assangea da odbaci uhidbeni nalog protiv njega

Komentara 8

GO
google385
00:23 28.01.2015.

da sve se zna ko I sta tipka I daje komentare

Avatar tkozna
tkozna
07:39 28.01.2015.

Cisto sumnjam da i nasi ne evidentiraju nase frustracije na ovom formu. Al rekoh kad bude vrijeme trazit cu uvid z svoj dosije...

TH
than
01:15 28.01.2015.

Slobodno... Sto se mene tice, neka samo provjeraju... Pa kod nas se snimaju pozivi i poruke i sada se kao cudimo ovome ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije