Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijeti mu novčana kazna

Google ponovno pod povećalom europskih regulatora za tržišno natjecanje

Google
Foto: Christoph Dernbach/DPA/Pixsell
1/2
29.06.2016.
u 14:03

U fokusu prve istrage bilo bi Googleovo unosno poslovanje s oglašavanjem

Američki softverski div Google suočava s novim kaznama Europske unije, ovaj puta zbog poslovanja s oglašavanjem, kazali su upućeni izvori za agenciju AFP.

Povjerenica EU za tržišno natjecanje Margrethe Vestager mogla bi već u kolovozu otvoriti dvije nove dubinske istrage protiv Googlea, kazali su izvori u utorak pod uvjetom da ostanu anonimni.

U fokusu prve istrage bilo bi Googleovo unosno poslovanje s oglašavanjem dok bi druga produbila postojeću provjeru Googleovih usluga kupnje na Internetu.

Glasnogovornik Europske komisije nije želio komentirati AFP-ovo izvješće.

EU je 2014. optužio Google za zloupotrebu dominantne pozicije na tržištu usluga pretraživanja Interneta radi preusmjeravanja kupaca na vlastite usluge internetske kupnje.

U travnju ove godine Bruxelles je optužio Google i da zloupotrebljava dominantnu poziciju svog mobilnog operativnog sustava Android na koji otpada oko 80 posto svjetskog tržišta. U Bruxellesu optužuju američkog diva da opstruira inovacije nepoštenim isticanjem vlastitih aplikacija, posebno tražilice, putem sporazuma s proizvođačima mobitela poput Samsunga i Huaweija.

Ako u Komisiji zaključe da je prekršio europske propise, Googleu prijeti novčana kazna u iznosu do 10 posto globalnih godišnjih prihoda, odnosno do 7,4 milijarde dolara prema prošlogodišnjim prihodima.

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
12:49 07.07.2016.

još samo da apple završi na sudu. i europa će amerikancima vratiti kažnjavanje europskih, tj. švicarskih (!) banaka. microsoft su stiskali radi gluposti. ono, ie ne smije biti sastavni dio windowsa. a vidi vrapca, iphone ima u startu svoj browser,er, androidi svoje... zasad nikom ništa. valjda čekaju da se tržište zaigra, pa onda opale kaznu. o kakvom to tržišnom natjecanju govorimo uopće? što je tržišno? zapadne zemlje izdašno subvencioniraju svoje poljoprivrednike, koji onda sa tom bogatom potporom uništavaju seljake diljem planeta, koji ne uživaju takvu pomoć svojih država. tržišno? ma jok!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije