Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pravo na zaborav

Google odbio izbrisati gotovo 75% linkova povezanih s Hrvatskom

google
Foto: Dominic Lipinski/Press Association/PIXSELL
1/2
13.10.2014.
u 09:11

"Pravo na zaborav" preko tražilice Google iskoristilo je čak 144.097 stanovnika Europske unije koji su ga od 29. svibnja "zatrpali" zahtjevima

Nakon što je Europski sud za ljudska prava naredio Googleu da na zahtjev korisnika mora obrisati njihove podatke zbog "prava na zaborav", zaprimljeno je čak 144.907 zahtjeva od 29. svibnja, otkako je započeta procedura.

U najnovijem izvješću transparentnosti Googlea navodi se kako su zaprimili zahtjev za brisanjem linkova prema 497.507 različitih web-stranica, a od toga je izbrisano 41.8%, odnosno 171.183 linkova. Najviše linkova skinuto je prema Facebooku, Profileengineu, Badoou i YouTubeu.

Riječ je o presudi Europskog suda za ljudska prava kojom se korisnicima dopušta brisanje osobnih podatka radi zaštite privatnosti ili je riječ o informacijama koje nisu više relevantne ili istinite, što je za Google bio intenzivan i veoma opsežan posao. Naravno, Google se oštro protivio tome. Google je morao ukloniti linkove, ali same stranice nisu nestale, jer podatke s njih moraju skinuti sami vlasnici.

Ova odluka odnosi se samo na korisnike iz Europske unije, među njima i na stanovnike Hrvatske.

Dvije su kategorije zahtjeva – korisnici koji traže brisanje povezano s nekom zemljom te korisnici iz te zemlje.

Zahtjeva povezanih s Hrvatskom bilo je 4765, dok je iz Hrvatske Google primio 1506 zahtjeva za brisanje. Čak 74.2% svih zahtjeva povezanih s Hrvatskom odbijeno je.

>>Podaci stavljeni na internet moraju se moći trajno izbrisati

Foto: Google

Google

Odlučiti što ostaviti, a što izbrisati, čini se kao velik izazov, a prema primjerima iz izvješća, čini se da je odlučujući faktor bio dolazi li zahtjev od nekoga tko je optužen ili osuđen za zločin ili od nekoga tko je žrtva ili nevina stranka u slučaju zločina ili prijestupa.

Iako je Google odlučivao o pojedinačnim zahtjevima, tvrtka je također osnovala i savjetodavno vijeće koje je pratilo čitav proces.

Komentara 2

Avatar pranjiluka
pranjiluka
22:47 14.10.2014.

To politicari prljavih ruku salju zahtjev da si djelomicno operu ruke i pokusaju ponovo neku drzavnu funkciju osvojit.

HR
HRVATSKA89
19:25 13.10.2014.

da budem iskren ja nemam ni pojma koliko imam racuna na koliko sam se stranica registrirao pa ni neznam kako da posaljem google-u da to obrise samo je jedna slika ostala pod mojim imenom i to na nekoj drs-mrezi koja je promjenila ime

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije