Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEHNODIVOVI

Google je pobijedio Oracle u šestogodišnjoj pravnoj bitki oko patentnih prava

google
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
30.05.2016.
u 19:00

Oracle je od Googlea tražio 9,3 milijarde dolara za korištenje Java programa. Tvrdio je da su bez pitanja koristili Javu za svoj Android

Američki tehnodivovi Google i Oracle okončali su još jednu pravu bitku. Ovoga puta Google je pobijedio Oracle u pravnoj bici vezanoj za patentna prava na Java tehnologiju koju je koristio u izradi svoj operativnog sustava Android. Tako je završila najnovija presuda američkih sudaca, no šestogodišnja saga ipak nije posve gotova jer Oracle tvrdi da će se žaliti na presudu. Google je najnoviju presudu u svoju korist proglasio pobjedom Android ekosustava te ustvrdio da softveraši, odnosno developeri mogu odahnuti. Jer 37 Java API-ja (aplikacijskih programskih sučelja) korištena u Androidu potpadaju po termin “fair use”, odnosno korištena su uz dopuštenje i Google ovdje nije prekršio pravila.

Pravo na programski jezik

Da su suci presudili u korist Oraclea, u čijem je vlasništvu Java programski jezik, vjerojatno bi preplašili razvojne inženjere te ne bi više koristili druge API-je u svom radu, široko raširenoj praksi u razvoju softvera. Naime, aplikacijska programska sučelja omogućavaju programerima da korištenjem već napravljenog samo nastave i dorade svoje programe i pri tome koriste iste standarde. Ili, točnije, kako Wikipedia objašnjava, korištenjem API-ja omogućava programerima koristiti rad drugih programera štedeći vrijeme i trud koji je potreban da se napiše neki složeni program. Napredak u operativnim sustavima, osobito u grafičkom korisničkom sučelju API, nezaobilazan je u stvaranju novih aplikacija. Umjesto da se programi pišu iz temelja, programeri nastavljaju na radu drugih. Takva je praksa potpuno raširena i prihvaćena, i da je Oracle pobijedio, bio bi to jedan vrlo sporan i dvojben presedan, tvrde zagovornici Googleovih teza u slučaju. Google, naime, tvrdi da nitko ne može posjedovati neki programski jezik, a Schmidt je u svojem svjedočenju na sudu izjavio kako ne smatra da je Google učinio ništa loše.

Velika odšteta

Zapravo, došlo bi do promjene u licenciranju softvera i mnogih dodatnih pravnih sporova oko patentnih prava, kojima ionako vrvi tehnosvijet. Oracle s druge strane tvrdi da korištenje Java programskog jezika nije problematično po pitanju legalnosti, no tvrde da Google nije smio koristiti kod. Oracle ističe da je Google koristio njihove API-je za pristup određenim pozadinskim funkcijama Jave te da je Google na taj način prekršio intelektualno vlasništvo kompanije.

Podsjetimo, Oracleov pravni rat s Googleom počeo je 2010. kada je Oracle podnio tužbu protiv Googlea zbog povrede patenata vezano uz Javu. Javu je, naime, razvila tvrtka Sun Microsystems, koju je Oracle kupio 2006. Ubrzo nakon akvizicije Oracle je 2010. pokrenuo tužbu kojom od Googlea zbog kršenja autorskih prava, točnije nedopuštenog korištenja dijelova Java platforme u Android operativnom sustavu, traži odštetu od 9,3 milijarde dolara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije