Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZRAKOPLOVI

F-35 Lightning II - dostojan nasljednik ili promašaj?

f-35 lightning ii
Foto: Lockheed Martin Corporation
1/3
22.11.2015.
u 10:00

Upitno je hoće li se enormno ulaganje isplatiti, pogotovo s obzirom na to da Rusi i Kinezi već proizvode avione koji će se moći mjeriti s američkim

Najskuplji je to vojni program u američkoj povijesti, a ujedno je i jedan od najproblematičnijih, poharan kašnjenjem i tehničkim problemima. Godinama se muči s odgađanjem rokova i rastom cijene, a budućnost mu osigurava najviše činjenica da je u njega uloženo previše novca da bi se moglo odustati. Riječ je, naravno, o avionu F-35 Lightning II, posljednjem kriku tehnologije koji je ove godine napokon ušao u uporabu u američkim marincima.

No, da bi taj avion pete generacije počeli koristiti u zadanom roku, marinci su pristali dobiti letjelicu sa slabijom verzijom softvera i nekoliko poznatih bugova, koji će tek naknadno biti riješeni. Oni koriste inačicu B, dok bi zrakoplovstvo svoju inačicu A trebalo dobiti u drugoj polovici 2016., a mornarica verziju C tek 2018. F-35 je tek drugi avion pete generacije sa stealth sposobnošću koji je uveden u uporabu u oružanim snagama, prvi je, naravno, F-22 raptor. Glavni je problem, kažu stručni kritičari cijelog projekta, što je u razvoj i proizvodnju aviona Lightning II uloženo mnogo novca pod pretpostavkom da će, kada bude uveden u operativnu uporabu, biti superioran u odnosu na letjelice koje će koristiti potencijalni protivnici poput Rusije, Kine ili nekih bliskoistočnih država i da će takav ostati desetljećima. No, što zbog vlastitog razvoja ruskih i kineskih aviona pete generacije, što zbog navodne krađe američkih vojnih tajni, za što Amerikanci sumnjiče Kineze, ali nisu predstavili dokaze, ne čini se da će F-35 dugo održati superiornost.

Svi problemi koji se od početka povezuju s proizvodnjom i uvođenjem F-35 u operativnu uporabu nagnali su nas da se malo prisjetimo i prethodnih dviju generacija aviona u nizu legendarnih mornaričkih lovaca, aktualnog lovca F/A-18 Super Horneta i omiljenog aviona velikog broja zaljubljenika u borbenu avijaciju, pogotovo onih koji su avione zavoljeli nakon gledanja filma Top Gun, legendarnog i nikad prežaljenog F-14 Tomcata. Oba aviona imala su svojih problema tijekom proizvodnje i uvođenja u uporabu, doduše nijedan kao F-35, no u svom su se radnom vijeku pokazali pouzdanim avionima sposobnim obavljati sve zadaće koje su pred njih bile postavljene. Vidjet ćemo hoće li to biti slučaj i sa F-35.

Tekst je objavljen u posljednjem broju iQ magazina koji možete pronaći na kioscima

>> Taranis - grom koji u napad dolazi tiho

>> Raider - sljedeća generacija letjelica u vojnoj avijaciji

Komentara 12

DA
DambacrnaMamba
09:22 23.11.2015.

Hoće li i Hrvatska ratna mornarica naručiti koju eskadrilu ??? ;-)

DA
DambacrnaMamba
10:22 23.11.2015.

To je verzija za medije & javnost. Najviše novaca teče u takozvane "crne projekte" (njihova tajnost je kategorizirana daleko iznad top secret) koje razvijaju, testiraju & posjeduju već duže vrijeme letjelice daleko iznad bilo koje današnje poznate tehnologije. Možda se još netko sjeća crni trokutasti NLOa koji su se redovito pojavljivali nad Belgijom od 1989 do 1992. Radi se o ultra tajnoj (svemirskoj) letjelici TR-3B iz crnih projekata ( Aurora). Uletjeli su u centar NATO prostora bez da bi ih itko mogao primijetit. Niti Belgijske F-16 ih nisu bili u stanju pratiti. Tek su ih kratko radarski uspjeli detektirati skupa sa vojnim zemaljskim radarskim postajama prije nego su trokutaste letjelice sa promjenom visine i brzine koja je po riječima tadašnjeg generalmajora Wilfried de Brouwer bila daleko iznad mogućnosti bilo kakvih konvencionalnih aviona nestale sa radarskih ekrana. Koga zanima: https://en.wikipedia.org/wiki/Belgian_UFO_wave & http://www.darkgovernment.com/news/tr-3b/#sthash.8uGgBFDF.dpu

09
0981234567
15:48 22.11.2015.

a jel vam matematika hahahha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije