Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Procurio tajni dokument

Europljani sve dalje od besplatnog roaminga

roaming
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
18.05.2015.
u 12:55

Neke članice EU, među kojima je i Hrvatska, ne žele ukidanje roaminga

Države članice EU koje se protive ideji Europske komisije o potpunom ukidanju roaminga, a među kojima je i Hrvatska, u najnovijem protuprijedlogu nude samo 50 minuta besplatnog telefoniranja iz EU-inozemstva godišnje, plus 50 SMS poruka i 100 megabajta podatkovnog prometa godišnje. Pedeset i prva minuta ili poruka, kao i stoprvi megabajt, naplaćivali bi se u EU-roamingu po cijenama po kojima se naplaćuju i sada, objavio je njemački list Bild pozivajući se na tajni dokument iz Vijeća EU.

Korak unazad

Kako je Večernji list otkrio ranije u ožujku, Vijeće EU najprije je imalo protuprijedlog prema kojemu bi “kvota” za besplatan roaming u drugim državama EU obuhvaćala 7 dana mjesečno, sa 5 minuta razgovora po danu, 5 SMS poruka i 5 megabajta prometa. Sada su, čini se, taj svoj protuprijedlog učinili još nepovoljnijim za građane koji su se nadali da će proći prijedlog Komisije, podržan i u Europskom parlamentu, a prema kojemu bi se 2016. cijena telefoniranja u EU-roamingu izjednačila s cijenom u nacionalnom prometu.

Šutnja u Hrvatskoj

Javnost je samo jednom do sada imala priliku čuti hrvatsko stajalište o ovom pitanju. Rasprava unutar Vijeća EU o ukidanju roaminga uvijek je zatvorena, a samo je na jednom sastanku u studenom 2014. bila otvorena za javnost i tada je uime Hrvatske govorio Zdenko Antešić, zamjenik ministra Siniše Hajdaša Dončića.

– Strahujemo da će preuranjeno izjednačavanje roaminga s domaćim cijenama prouzročiti gubitke domaćim operaterima koji će morati provesti znatnija ulaganja kako bi povećali kapacitete svojih mreža. Ta ulaganja neće moći vratiti, čime se izlažemo velikoj opasnosti povećanja cijena za sve korisnike – rekao je tada Antešić.

>> Osim o roamingu, u EU pregovori i o konceptu neutralnosti interneta

Komentara 7

Avatar R2D2
R2D2
13:33 18.05.2015.

Kako ide ona poznata izreka: Tko o čemu "izvjesna dama" o poštenju. Znači imamo izvjesnu damu u ovom slučaju antešića (poznat po aferama s nekretinama na Rabu) koji nas eto uvjerava kako se oni brinu za naše dobro I štitee nas od povećanja cijena teleoperatera. Neka se teleoperateri odreknu dijela dobiti, pa neće biti problema s dizanjem cijena.

Avatar possibilis
possibilis
13:18 18.05.2015.

Zanimljivo kako se teleoperateri "izlazu opasnosti povecanja cijena". Kakav snishodljivi rijecnik i omalovazavanje zdrave pameti svojih klijenata! Zar nije normalno da se izloze opasnosti konkurentnosti medju teleoperaterima. ili izloziti se opasnosti smanjivanju placa svojih zaposlenika? U insfrastrukturu ulazu minimalno a cijene su medju najvisljima u Europi. Hrvatska nije potpuno pokrivena niti 3G signalom, a vec pricaju o "opasnosti povecanja cijena" odnosno agresivnosti zadrzavanja svog ekstraprofita. Pravo je pitanje kako se zove i preziva osoba (ili vise njih) koji predstavljaju teleoper.... pardon navodno predstavljaju korisnike. I kako im se mijenjalo stanje na racunu 2 mjeseca prije ovih tzv. pregovora.

HR
hrfila78
14:49 18.05.2015.

imam pretplatu u njemackoj na mrezi O2 40 € mjesecno i "Besplatne" razgovore u EU a pogle tih istih vlasnika u HR Telekoma i VIP-a protive se tome , tko je tu lud svojim pretplatnicima u njemackoj ne naplacuju roamingg a jadnike u HR gule koliko stignu. Drzava je stvarno otisla i tri lijepe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije