Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čakovec

Dobro došli u pametni grad

23.04.2015., Cakovec- Na Franjevackom trgu postavljene pametne klupice za punjenje mobilnih uredjaja. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/3
25.04.2015.
u 20:00

Na klupici se možete odmoriti, ali i napuniti mobitel ili laptop. A na koncert ćete stići biciklom na čip

Šetate se po gradu, umorili ste se od razgledavanja pa tražite klupu na koju ćete sjesti i "napuniti baterije". Usput možete mobitel priključiti na uređaj na klupici te napuniti i njegovu bateriju. Na ekranu ugrađenom na stup pratite najavu gradskih događanja. Za 15 minuta počinje dobar koncert, no do kafića je tri kilometra. Sreća što ste preuzeli čip za električni bicikl. Stignete još i do punionice baterija, da dvokotač ne stane negdje na putu.

Školama 200 računala

Zvuči pomalo futuristički, no ne i u Čakovcu, vjerojatno prvom gradu u Hrvatskoj koji ima tzv. pametnu klupu, rad domaćih tvrtki, a za koji dan će po ulicama cirkulirati i 20 električnih bicikala. Klupa nazvana "Smart City Corner" ima USB punjače za baterije mobitela i prijenosnih uređaja. Izradile su je međimurske tvrtke Centar energetske efikasnosti (CEE), Strojarstvo Kolar i Eltel, koje imaju potencijalni hit proizvod za izvoz.

– Klupica je višenamjenska. Osim odmorišta, nudi i sustav s digitalnim displayem na kojem se prikazuju vrijeme i datum, meteorološki podaci i aktualna događanja u gradu. Na raspolaganju su i četiri USB punjača, a sustav pokreće solarna energija – objašnjava Marija Vugrinec iz CEE-a.

Čakovec ima besplatni WiFi za sve korisnike u središtu. Gradonačelnik Stjepan Kovač po struci je inženjer informatike, a bio je i vlasnik informatičke tvrtke, pa zato valjda i ima sluha za tehnološke inovacije. – Osim što omogućuje da na brzinu napunimo telefon, računalo ili fotoaparat, klupa lijepo i izgleda – kaže. Električni bicikli koje uvode besplatno će pokretati pomoću čipa, a pratit će se preko GPS-a.

U građenju imidža "hi-tech cityja" Čakovec nije osamljen. Karlovac će dobiti tzv. solarno stablo, a Sisak pametni stup. U Varaždinu se ulaže u informatizaciju škola u kojima je postavljeno čak 18 kilometara kabela i podijeljeno više 200 prijenosnih računala. Besplatni WiFi u centru postoji već osam godina.

I usluge dimnjačara

Studenti FOI-a Krunoslav Domić, Tomislav Jelčić i Žan Strahija pak izradili su aplikaciju uz pomoć koje možete besplatno registrirati bicikl, ali i prijaviti krađu. Policija uz pomoć sustava prati vrijeme krađe, mjesto i druge parametre.

– Razvijali smo projekt dvije godine – kaže K. Domić.

Grad ima i aplikaciju na kojoj se mogu doznati mnoge korisne informacije, od dimnjačarskih rejona do zona za plaćanje komunalne naknade.

>> Zagreb će se kao grad 'opametiti'

>> Velika Gorica prvi grad u kojem se parking plaća pametnim telefonima

Komentara 1

SA
samoborka
21:09 25.04.2015.

Bravo Čakovec!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije