Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUT SVILE

Direktor mjenjačnice za bitcoin optužen za pranje novca

Bitcoin
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
27.01.2014.
u 22:15

Charlie Shrem i Robert Faiella navodno su pokušali prodati milijun dolara vrijedne bitcoine korisnicima stranice Put svile

Američki federalni tužitelji objavili su da je podignuta optužnica protiv dvojica voditelja mjenjačnica za digitalnu valutu bitcoin zbog pranja novca, izvijestio je Reuters. Dvojac se tereti da je trgovcima drogom pomogao izmijeniti milijun dolara u gotovini za bitcoine, to jest da su pokušali prodati milijun dolara vrijedne bitcoine korisnicima stranice Put svile, koju su kriminalci koristili za plaćanje robe i usluga, a koju su vlasti ugasile u rujnu 2013.

U optužnici stoji da je Charlie Shrem, 24-godišnji direktor mjenjačnice BitInstant.com, pretvorio gotovinu u bitcoine za Roberta Faiellu, 52-godišnjaka koji je pod korisničkim imenom BTCKing vodio podzemnu mjenjačnicu na stranici Puta svile. Shrema se tereti da je, osim što je znao da je Faiellino poduzeće slijevalo novac na Put svile, tu stranicu i sam koristio kako bi kupovao drogu, uključujući kolače s marihuanom.

"Vau, Put svile zaista djeluje", rekao je Shrem poznaniku putem chata na internetu, stoji u optužnici.

Američki odvjetnik za Manhattan Preet Bharara naglasio je da tužitelji ne proganjaju sam bitcoin, već ga doživljavaju kao i druge valute kojima se ponekad obavljaju ilegalne transakcije. Poručio je da će agresivno goniti one koji koriste nove oblike valuta u takve svrhe.

O slučaju su se priopćenjem oglasili Cameron i Tyler Winklevoss, poznati poduzetnici koji su svojedobno tužili Marka Zuckerberga tvrdeći da je od njih ukrao ideju za Facebook. Blizanci Winklevoss, koji su prošle godine u BitInstant uložili 1,5 milijuna dolara, u priopćenju su rekli da im je uprava obećala da će poštivati sve zakone, uključujući i one protiv pranja novca.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije