Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mjere zaštite od internetskih prijetnji

Devet savjeta za zaštitu od krađe identiteta i novca na internetu

Internet
Foto: Thinkstock
1/3
26.10.2016.
u 10:55

Mobilni uređaji danas su puno više od puke naprave za pozive. Surfanje internetom i aplikacije pomažu, no valja znati da mogu biti i hakirane

Pametne mobitele gotovo svi koriste, no mnogi ljudi još nisu dovoljno svjesni opasnosti koje bi mogli imati zanemare li oprez.

Opreza nikad dosta

Naime, valja znati da mobilni uređaji mogu biti hakirani i napadnuti virusima poput računala, a šteta može biti poprilična, od krađe identiteta do krađe novca.

Na opasnosti kojima su izloženi korisnici mobitela upozoravaju Ministarstvo unutarnjih poslova i Hrvatska udruga banaka u sklopu Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti koju je Europol pokrenuo istodobno u 22 zemlje o svijesti o mobilnom zlonamjernom softveru. Mobilni telefoni danas su puno više od uređaja za telefoniranje.

Stoga je zaštita mobilnih telefona od internetskih prijetnji važnija nego ikada prije. Većina korisnika i ne zna da postoje antivirusni programi koji su namijenjeni i za mobilne uređaje i veliki dio njih ih ne koristi, napominju u MUP-u.

Prijavite policiji

U Hrvatskoj nije zabilježen nijedan slučaj prijevare vezan uz korištenje m-bankarstva, no valja biti na oprezu i koristiti mjere zaštite koje vam stoje na raspolaganju. Tako u HUB-u savjetuju da ne dijelite i ne otkrivate podatke vezane uz internetsko i mobilno bankarstvo, a sve sumnjive e-poruke ili SMS-ove proslijedite vašoj banci, a zatim ih izbrišite iz dolazne mape.

Ako pak sumnjate da ste žrtva kibernetičkih kriminalaca i da je zlonamjerni softver napao vaš uređaj, možete to prijaviti najbližoj policijskoj postaji. 

>> Velika prevara: Mladi Hrvati masovno uplaćivali za iPhone, ali uređaj nisu dobili

Komentara 1

G4
G_4
09:51 27.10.2016.

Svaka čast na članku sve je u kratkim crtama objašnjeno. Kratko i jasno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije