Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BAYER I INOVACIJE

CO2 za plastiku budućnosti, a smanjuju udio nafte na 60%

Bayer
Foto: Bayer
1/5
11.12.2014.
u 13:00

I staklenički plin postaje koristan resurs u stvaranju moćnih sintetičkih polimera

Iako u posljednje vrijeme cijene nafte padaju i smanjuje se potrošnja u nekim područjima, čovječanstvo danas koristi daleko više energije nego ikad prije u povijesti. A trebat ćemo je i sve više jer svjetska populacija nastavlja rasti i procjenjuje se da će već do 2040. godine na svijetu živjeti više od 9 milijardi stanovnika.

Inovacije kao spas

Pravi su to izazovi za tehnološki razvoj jer jedino skokovi u inovacijama doprinose hvatanju kvota koje moderno društvo treba za održavanje i napredak.

Broj automobila će se učetverostručiti, a dvije trećine stanovnika svijeta živjet će u gradovima do 2050. godine. Globalna potreba za energijom udvostručit će se pak do 2060. godine.

U automobilskoj industriji velika je potražnja za lakšim materijalima koji će zahtijevati manje energije za proizvodnju, a i dalje nuditi jednake ili bolje performanse.

Jedna od globalnih i inovativnih kompanija koja u svojoj misiji ima i tehnološki razvoj za doprinos kvaliteti života jest Odjel za materijale (MaterialScience) farmaceutskog diva Bayera. Bayer MaterialScience (BMS) u 2015. izaći će iz vlasničke strukture poznate njemačke tvrtke te otići na burzu.

– Sve naše aktivnosti usmjerene su na poboljšanje života i stvaranje novih vrijednost, uz očuvanje i zaštitu okoliša. Zanimaju nas i ljudi, i Zemlja kao planet i, dakako, profit jer, ako nema profita, onda nema ni ulaganja ni održivosti razvoja – kaže Richard Northcote, član izvršnog odbora BMS-a, koji s puno elana očekuje izlazak na burzu. Procjenjuje se da će brzorastuća tvrtka lakše doći do većih investicija i ulaganja nego ako ostane pod okriljem Bayera, gdje je ipak većina poslovanja fokusirana na lijekove.

Polimeri iz snova

U BMS-u ističu da su lideri u svijetu u ekološkoj učinkovitosti u proizvodnji. Posebice se to odnosi na iskorištavanje ugljikova dioksida (CO2) u proizvodnji plastičnih masa, konkretno poliuretana.

U laboratorijskim testiranjima kompanija je uspjela znatno smanjiti udio nafte kao glavnog resursa u proizvodnji plastičnih masa i komponenti. Koristeći CO2, Bayerov odjel “Polimeri iz snova” proizvodi glavni sastojak za visokokvalitetnu spužvu poliuretan. Udio nafte u poliuretanu je 80 posto, ali u Bayeru vjeruju da to mogu još dosta smanjiti već danas.

Naime, ovog ljeta u pogon je puštena 12 milijuna eura vrijedna tvornica namijenjena isključivo za razvoj i testiranje poliuretana.

95% svih sustava hlađenja

“U laboratorijskim uvjetima već smo uspjeli smanjiti udio nafte u plastikama na samo 60 posto”, izjavio je projektni menadžer Christoph Gurtler.

Poliuretani su vrsta višenamjenske plastike koja ima puno primjena, a najvažnija je za korištenje učinkovitih termalnih izolacija u zgradama te hladnjacima (poliuretanske spužve koriste se u 95 posto svih sustava za hlađenje, kao i fleksibilnih spužvi različitih oblika: u namještaju, madracima, automobilskim sjedalima...

Proteklog tjedna Bayer je prvi put širokom krugu medija omogućio pristup u tvornicu i demonstrirao kako se u samo nekoliko minuta tekuća smjesa kemikalija i polimera (koja oku laika izgleda poput mlijeka) kemijskim procesima i visokim pritiskom pretvara u spužvastu sjedalicu automobila koju odmah možete isprobati golim rukama. Iskorak je što je u istoj spužvi moguće proizvesti i dio koji je mekši (središnji dio sjedala) i dio koji je tvrđi (rubovi), što će posebice cijeniti vozači jer sjedalo tako bolje reagira na pritisak u vožnji.

Koristeći tu tehnologiju, proizvode se plastike za unutrašnjost automobila, zaštitu kabela, sportsku opremu (poput skijaških čizmi).

Priprema se i gradnja nove tvornice za proizvodnju fleksibilne poliuretansku spužve u njemačkom gradu Dormagenu u 2016. godini, a najprije će biti stvorena nova generacija madraca. Samo da nam još i leđa izdrže do novih, boljih a jeftinijih madraca!

Komentara 1

Avatar ANALFABETAFOB
ANALFABETAFOB
18:09 11.12.2014.

polyurethane????? ne baš neki napredan materijal...melting point 108 stupnjeva....bez veze!....upravo ide međunarodni natječaj za franšizu koju raspisuje NASA za polyimidnu spužvu....nekoliko tisuća puta bolji materijal !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije