Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KINO EUROPA

Bug Future Show opravdao sva očekivanja

Bug Future Show
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/13
29.01.2015.
u 20:52

Pred punom dvoranom izmjenjivale su se panel-rasprave o tehnološkim inovacijama i trendovima

Bug Future Show održan danas u zagrebačkom kinu Europa opravdao je sva očekivanja. Pred punom dvoranom izmjenjivale su se panel-rasprave o tehnološkim inovacijama i trendovima. David McWilliams, irski ekonomist i profesionalni govornik, pokušao je usporediti dvije države i odgovoriti na pitanje može li irski hi-tech model biti kopiran i u Hrvatskoj.

– Irska nije napravila ništa što Hrvatska ne može, fasciniran sam vašom sposobnošću da istodobno jednako volite i mrzite svoju zemlju – kazao je McWilliams, koji je vlasnik kuće na Zlarinu, zna pokoju hrvatsku riječ, ali je, čini se, dobro upoznao i mentalitet ljudi. Prije svega osvrnuo se na naš obrazovni sustav kojim, kazao je, stvaramo djecu robote. – Opsjednuti su peticama i formalnim uspjehom, no tako gube kreativnost, a da pomaknete državu i gospodarstvo u pravom smjeru, trebaju vam kreativna djeca s pozitivnim, ludim idejama koje će donijeti napredak. Ono što trebate jest strategija – naglasio je McWilliams. Usto je ponovio ono što već mnogi govore: – Ne ulazite u eurozonu, ne mijenjajte poreznu politiku, no omogućite investitorima da dođu dajući im prave porezne olakšice. Pokrenite se, imate sve.

Show je nastavljen izvješćem s CES-a, najvećeg tehnološkog sajma u Las Vegasu. Tamo su pak bili domaći startupi, a dečki iz DiviTa Darian Škarica i Jerko Škorić pokušali su predočiti publici koliko vrijedi predstavljanje proizvoda na takvom događaju. Dragan Petric iz Buga i Bojan Mušćet iz HT-a odjeveni u Elvisova odijela iznijeli su pak svoje doživljaje kao novinara i pratitelja CES-a već šestu uzastopnu godinu. Posebnog trenda nema, a proizvodi su toliko ludi da imaju jednaku šansu u jednom danu postati sveopći komercijalni hit ili pak zaboravljeni gadget.

Razgovaralo se i o novcu budućnosti, brojnim načinima plaćanja, a ponajviše o sigurnosti. Boris Drila iz Iskona smatra da pitanje hoćemo li posve prijeći na digitalni novac ili ne nije stvar tehnologije nego sociološke procjene i političke odluke.

Kada je pak riječ o automobilima, tu su svoje znanje i promišljanja iznosili i Mate Rimac, samoborski inovator i Večernjakova osoba godine. Rimac ne vjeruje da će se uskoro dogoditi veće sniženje cijene električnih automobila. A glavni je faktor što proizvodnja električnih vozila ne dolazi iz autoindustrije nego iz IT-a, tehnologija ih čini skupima. Primjerice, navodi Rimac, da bi cijene bile niže, potreban je veliki skok poput lakših baterija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije