Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
WinDays15

Jokić: Dominantne hrvatske političke opcije nemaju obrazovnu politiku

WinDays15
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/5
22.04.2015.
u 19:10

Jokić je iznio niz poraznih podataka o hrvatskom obrazovanju, kao na primjer da 45 posto učenika četverogodišnjih srednjih škola ima ocjenu dovoljan iz matematike

– Dominantne hrvatske političke opcije nemaju obrazovnu politiku – rekao je Boris Jokić, znanstveni suradnik na Institutu za društvena istraživanja, na okruglom stolu "Nezaposlenost mladih – što moramo učiniti danas?", održanom u sklopu konferencije WinDays15 u Umagu. Jokić je iznio niz poraznih podataka o hrvatskom obrazovanju, kao na primjer da 45 posto učenika četverogodišnjih srednjih škola ima ocjenu dovoljan iz matematike. Jokić je rekao da je sustav prekrut te da ga treba fleksibilizirati.

– Ako to olabavite, imate šansu razviti ne ljude koji znaju raditi, nego ljude koji znaju misliti – rekao je Jokić. Naglasio je i važnost optimizma i političke volje, a ocijenio je i da u Hrvatskoj nije problem u novcu, nego u nedostatku bilo kakve vizije.

Jokić je istaknuo i neke dobre strane hrvatskog obrazovnog sustava pa je tako odnos učenika i učitelja ocijenio jako dobrim, a istaknuo je i da imamo najmanji postotak djece koja ispadaju iz sustava. Naglasio je i da nema uspjeha bez pokušaja.

– Kao društvo imamo tu tendenciju da smo neskloni riziku – rekao je Jokić.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar rekao je da je nezaposlenost mladih zabrinjavajuća te da je najveća kod slabije obrazovanih.

– Radimo na nizu akcija koje bi trebale popraviti situaciju – rekao je Mornar.

Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista, rekao je da nisu odgovorni samo političari, već i sami studenti i njihove obitelji jer, na primjer, upisuju novinarstvo iako znaju da je novinara viška.

– To je prvo i osnovno pitanje, odgovornost samog studenta – rekao je Klarić, a s njime se složio i Jokić.

– Svaki čovjek ima individualnu odgovornost – rekao je Jokić.

Prvi čovjek Microsofta Hrvatska Ivan Vidaković nije se složio s njima, rekavši da studenti i srednjoškolci ne mogu biti odgovorni za nešto za što nemaju pojma o čemu se radi jer im nije objašnjeno kao što se to radi u inozemstvu pomoću career daya.

 Djeca idu linijom manjeg otpora. Rađena je nedavno studija, samo 10 posto 15-godišnjaka zainteresirano je za matematiku i tehničke predmete, ostali ne. Zašto? Zato što je preteško. Ako dovedemo najbolje nastavnike u prvi razred osnovne škole, motivirat će ih, rasturat će. Garantiram – rekao je Vidaković.

Danica Purg, predsjednica Škole menadžmenta IEDC Bled, rekla je kako nije mogla vjerovati kad joj je suprug rekao da je u Hrvatskoj nezaposlenost mladih 40 posto. Navela je primjer Singapura, čija je vlada donijela odluku da svako poduzeće mora dati 2 posto cijelog godišnjeg prihoda za obrazovanje ili isti iznos platiti kao porez.

>> Dražen Nikolić: Hrvatska ima dosta svijetlu budućnost što se tiče tehnologije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije