Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLOVNI REZULTATI

Apple ostvario 10,7 mlrd. dolara profita, Microsoft rekordni gubitak

Tim Cook
Foto: Kay Nietfeld/DPA/Pixsell
22.07.2015.
u 09:50

Prodaja iPhonea u trećem kvartalu porasla je za 35 posto na 47,5 milijuna primjeraka

Apple je u trećem kvartalu, do 27. lipnja, ostvario 10,7 milijardi dolara profita, što je porast od 38 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Porasli su i prihodi, za 33 posto, na 49,6 milijardi dolara.

Šef tehnogiganta Tim Cook rekao je da je riječ o odličnom kvartalu, prenosi BBC. Ipak, vrijednost dionica na newyorškoj burzi pala je za 6,7 posto. Analitičari procjenjuju da se pad dogodio zbog nešto lošijih prognoza za četvrti kvartal te zbog toga što Appleov profit navodno previše ovisi o iPhoneu.

Prodaja iPhonea u trećem kvartalu porasla je za 35 posto na 47,5 milijuna primjeraka, što u Appleu mogu zahvaliti velikom rastu prodaje tog uređaja u Kini. Prodaja računala Mac porasla je za 9 posto na 4,8 milijuna primjeraka, dok je potražnja za tabletima iPad ostala slaba, prodano ih je 10,9 milijuna, ili 18 posto manje u odnosu na lani. Cook je rekao da je pametni sat Watch, koji je pušten u prodaju u travnju, "odlično krenuo". Točan broj prodanih primjeraka nije otkriven, no rečeno je da su prihodi od "drugih proizvoda", što uključuje Watch, iPod i slušalice Beats, 2,6 milijarde dolara, ili oko 952 milijuna više od prethodnog kvartala.

Drugi američki tehnološki div, Microsoft, objavio je znatno lošije poslovne rezultate. Kako prenosi Reuters, u proteklom kvartalu zabilježili su gubitak od 3,2 milijarde dolara, najveći dosad, a prihodi su im pali za 5 posto, na 22,18 milijardi dolara. Ovo je, između ostalog, posljedica otpisa 7,5 milijardi dolara zbog restrukturiranja Nokijina odjela za mobitele, koji je Microsoft kupio lani, kao i pada interesa za Windowse. Prodaja tog operativnog sustava proizvođačima za instalaciju na nova računala pala je 22 posto. Microsoftu bi na tom polju mogla pomoći nova generacija sustava, Windows 10, koja bi trebala biti puštena u prodaju 29. srpnja.

>> Novi iPhone mogao bi biti čvršći, deblji, sa 3 veličine ekrana

>> Apple prvi put prodao više iPhonea u Kini nego u SAD-u

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar salko1951
salko1951
10:03 22.07.2015.

Ne bi ga ni da je džabe!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije