navigacija Techno&IQ 5
sada i tviterašica

Antonija Mandić: Ne znam kuhati, ali sam joker zovi za gadgete

Twitter je bauk među 90 posto mojih prijatelja, gotovo ga nitko ne koristi. Šokiram ih često, iskrenošću. Nemam problema iznijeti svoje mišljenje i sve što pročitate na Twitteru, mogu ponoviti javno, kaže Tonka.

Antonija Mandić: Ne znam kuhati, ali sam joker zovi za gadgete

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Simpatična voditeljica RTL-a Antonija Mandić svoj britak i ležeran stil vjerno prenosi i na Twitter. Na svom profilu @maraTonka ima više od 3700 followera i više od 10.000 objavljenih tweetova! Iako je Twitter počela koristiti isključivo kao servis za vijesti prateći Reuters, CNN i druge medijske profile, s vremenom se zaljubila u taj servis zbog Twitterove brzine i jednostavnosti te, kako kaže, najviše zbog profila tviteraša u našoj regiji. Posjetila je i zagrebački TweetUp, okupljalište tviteraša, te se s mnogima i osobno upoznala, a s nekima i sprijateljila. Kaže da su na Facebooku "susjede vaše tetke s mamine strane", a da je Twitter ipak bolji filtar korisnika.

iQ: Koliko dugo zapravo tvitaš, tko te uputio na tu društvenu mrežu?

Account sam otvorila davno, ali sam aktivna postala tek prije godinu i nešto sitno. Nije mi ga nitko preporučio, nego sam sama stalno čitala o tome u inozemnim medijima, vidjela da svi reporteri i voditelji velikih TV kuća imaju svoj Twitter-profil na kojem objavljuju za vrijeme TV emisije. Odmah sam ga otvorila i skužila brzinu tog medija. Trebalo mi je samo 2-3 tjedna privikavanja.

iQ: Imaš više od 10.000 tvitova i za hrvatske prilike velik broj followera, više nego fanova na Facebook-stranici, obično je obratno.

– U biti sam rijetko kad na Twitteru, ne pratim timeline – ja tvitam i odgovaram na tweetove upućene meni. Naravno, ne sve. Da odgovorim samo polovici, lako dođem do 10 tisuća tweetova. "Jača" sam na Twitteru nego na fan-stranici na fejsu. Imam i privatni Facebook-profil, ali on je zaključan i rezerviran samo za ljude koje osobno poznajem, dok me na Twitteru može pratiti tko god želi.

iQ: Kako tvoja okolina, prijatelji, obitelj gledaju na tvitanje... Šokiraš li ih kada?

– Twitter je među 90 posto mojih prijatelja bauk, gotovo ga nitko od njih ne koristi. Šokiram ih često, iskrenošću. Kao, "zašto si to tako napisala, što ako završiš u novinama?". Nemam problem iznijeti svoje mišljenje i sve moje što pročitate na Twitteru, mogu ponoviti javno.

iQ: Kako pak to doživljavaju kolege na poslu. Boje li se da ih ne spomeneš u tweetovima?

– Ne, kolege nikada ne spominjem u negativnom kontekstu. Naravno, bavim se poslom kojim se bavim, imam odgovornost prema RTL-u pa me nećete vidjeti da psujem kao kočijaš, da stavljam svoje polugole fotografije i da na bilo koji način diskreditiram sebe, odnosno svog poslodavca. RTL zna za moj Twitter, znaju koliko sam aktivna, podržavaju me i njihovo je stajalište da je to moja privatna stvar i da se oni nemaju tu što petljati. Drugim riječima, vjeruju mi isto kao što mi vjeruju da sutra neću na glavnom trgu napraviti scenu. To vam je isto.

iQ: Kako uopće gledaš na tu finu liniju dobrog ukusa, što spominjati ili ne... Koliko paziš u koje ćeš teme ulaziti, ili prepuštaš sve trenutku?

– Reagiram u trenutku. Recimo, često me možete vidjeti kako se "svađam" s hrvatskom Vladom (@VladaRH), što me "uhvati" svaki put kad pogledam sve tri informativne emisije. U pravilu izbjegavam konflikte jer oni se na Twitteru teško mogu riješiti u 140 znakova.

iQ: Često čitatelji znaju biti jako oštri u komentarima. Jesi li imala i nekih negativnih iskustava ili te i hejteri vole?

– Vole me i hejteri vjerojatno zato što sam i ja sama hejterica. Volim čuti kritiku ako je konstruktivna, iako na Twitteru uglavnom dobivam pozitivan feedback. Samo sam jednom imala situaciju gdje me se baš maltretiralo, vrijeđalo bez ikakva temelja i smisla i tu sam osobu bila primorana blokirati.

iQ: Šalju li ti drugi tviteraši ideje za tvoje emisije ili sugeriraju sugovornike, pitanja za goste u studiju? Možeš li izdvojiti neki takav primjer?

– Da, naravno, bude prijedloga puno. S obzirom na to da su tviteraši uglavnom community menadžeri i PR-ovci, to su i takvi prijedlozi. Imali smo nekoliko emisija na tu temu, od blogera do pismenosti na društvenim mrežama, i gostovali su mi moji tviteraši poput Barbare Slade, Marije Lugarić, Borisa Radoševića i Marka Rakara.

iQ: Dogodi li ti se nešto bilo zabavno ili manje zabavno, ali želiš to podijeliti sa svijetom, hoćeš li to prvo zatvitati ili objaviti na svom Facebook-profilu?

– Twitter definitivno. Facebook je postao moja sekundarna ovisnost.

iQ: A Foursquare?

Koristila sam ga mjesec dana, ali sam shvatila da je to krajnje suluda odluka dobrovoljnog odricanja od privatnosti. Da u svakom trenutku netko zna gdje sam, na kojoj adresi, gdje stanujem, gdje ručam i idem u kino? Neka, hvala.

iQ: Jesi li gadget-freak?

Najveći na svijetu! Uvijek se šalim sa svojim frendicama da je mene Bog drukčiju stvorio – ne znam kuhati, ali ako nekoj od njih "rikne" telefon, kompjutor ili TV, ja sam joker zovi! Dobila sam iPhone 5 baš neki dan, još se privikavam na touchscreen jer mi je prvi, ali sam u tehničkom smislu oduševljena telefonom.

iQ: Sudjelovala si na Girls Geek Dinneru? Jesi li aktivistica u duši?

Nisam, ali ovom prilikom žicam pozivnicu za sljedeći put!

Poznati tviteraši o Antoniji Mand

Poznati tviteraši o Antoniji Mandić kao tviterašici

@pojemario
Inteligentna je, ima istančan humor i meni je pozitiva. Ljubazna je, pristojna i normalna. Imam je u skupu "osobe s kojima mi je fino" :)

@barbaraslade
Uči, prati, pita i dio je svakodnevne ekipe. Šteta samo što ima tako malen broj followera :p

@zriha
Tonka je autentična, energična, inteligentna tviterašica s kojom volim često voditi rasprave. Razumije mrežu i komunikaciju.

@maraTonka preporučuje tviteraše

@maraTonka preporučuje tviteraše za pratiti:

@PojeMario - Ako volite fotografiju, svakako on. Na njegovim fotkama čak i ja dobro ispadnem.

@aqua_room je čovjek za vas ako ste zaljubljenik u glazbu, ali ne onu narodnu. I ne spominjite ništa što nije Coltrane i ništa što je mlađe od 1977. :)

@antonijablace - jer je umiljato janje (tako joj piše na profilu barem)

@pokojnamileva - ako se želite nasmijati, Pokojna Mileva je pravi account. Njezina je korespondencija s američkom ambasadom u Srbiji (@USEmbassySerbia) neprocjenjiva!

@ruzina odnosno Marijan Ban me svaki put vrati u život svojim tvitovima o moru, suncu i galebu....

@HarisJusufovic - čovjek za sve, Sarajlija, duhovit do Ibera

@barbaraslade - community menadžer, žena s više followera od mene. Kad malo bolje razmislim, nemojte je pratiti :)

@zriha - community menadžer i alfa-mužjak. Ako ste u Osijeku i ne znate kamo biste, javite mu se i vodi vas na narodnjake (šala) :)

@marija_lugaric - pratiti je svakako jer znam da će uskoro doći trenutak kada će početi tračati kolege iz Sabora

@theljubicic - nekad tenisač, danas tviteraš! Iz prve ruke znam da prisluškuje tuđe razgovore na timelineu i spreman je pomoći :)

@zsprajc - u zadnje vrijeme nažalost samo o poslu priča, koristi Twitter kao platformu za najave Dnevnika. Apeliram javno da se vrati u prijašnje stanje djelovanja :)

@Pera_Vampir - smiješni tvitovi bez povoda od tipa koji je stavio fotku vampira za profilnu.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

Registracija
 • excell excell

  13.12.2012 u 15:54h

  ta neće znati ni djetetu mlijeko iskuhati ....užasno sa lijepim se hvali...
  0 0% 0
 • lažnoime lažnoime

  13.12.2012 u 10:40h

  Kaže ona je joker zovi za gadgete a prije par dana je dobila svoj prvi touch screen telefon i još iPhone, za kojega tvrdi da u "tehničkom" smislu oduševljena.... žao mi je što sam to pročitao jer sam se izrigao po tipkovnici od takvih techno jokera... fuj
  0 0% 0
 • mare0801 mare0801

  12.12.2012 u 18:13h

  vrlo simpatična novinarka nekad,danas vodi neki preseratroski show,gdje falše zvijezde Balkana ispovijedaju svoje gluposti.Antonija,to nije tvoj nivo,u stvari,to sam mislila prije nego što sam pročitala ovaj članak,sad čak mislim da ne možeš bolje od od mlatimuđenja s Majom Šuput.
  0 0% 0
 • excell excell

  13.12.2012 u 15:54h

  ta neće znati ni djetetu mlijeko iskuhati ....užasno sa lijepim se hvali...
  0 0% 0
 • lažnoime lažnoime

  13.12.2012 u 10:40h

  Kaže ona je joker zovi za gadgete a prije par dana je dobila svoj prvi touch screen telefon i još iPhone, za kojega tvrdi da u "tehničkom" smislu oduševljena.... žao mi je što sam to pročitao jer sam se izrigao po tipkovnici od takvih techno jokera... fuj
  0 0% 0
 • mare0801 mare0801

  12.12.2012 u 18:13h

  vrlo simpatična novinarka nekad,danas vodi neki preseratroski show,gdje falše zvijezde Balkana ispovijedaju svoje gluposti.Antonija,to nije tvoj nivo,u stvari,to sam mislila prije nego što sam pročitala ovaj članak,sad čak mislim da ne možeš bolje od od mlatimuđenja s Majom Šuput.
  0 0% 0