Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REVOLUCIONARNO

Američki vojnici uskoro će jesti hranu skuhanu na 3D pisačima

vojska
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
08.08.2014.
u 17:15

Ukoliko vojniku nedostaje proteina stisne samo dugme - “proteini”

Zbogom konzerve, stiže vojnička hrana iz trodimenzionalnih pisača!

Američki proizvođač elektronike za kućanstva 3D Systems predstavio je prije šest mjeseci prvi 3D printer hrane na svijetu, no američka vojska otišla je korak dalje i najavila pisače koji će vojnicima na bojištu pripremati i izbacivati hranu prema potrebi i želji. Istraživači iz američkih vojnih centara u Massachusettsu ističu kako će nova tehnologija spašavati živote vojnicima i činiti ih spremnijima za bitke.

Ukoliko primjerice iscrpljenom vojniku nedostaju proteini dovoljno je da pritisne dugme gdje piše proteini i obrok će izaći iz kutije. Ukoliko mu pak nedostaje određeni vitamin iz ponude će izabrati obrok bogat baš tim vitaminom. Napunjeni pisači sastojke će pretvarati u gotova jela. Vojnicima će biti ponuđen meni gdje god se nalazili budući da će printer biti dio standardne opreme.

Ovim alternativnim načinom pripremanja hrane trebali bi se smanjiti vojni troškovi stvoreni kuhanjem i isporukama hrane u udaljene dijelove svijeta gdje ratuju američke postrojbe, ističu u centru Natick Soldier Research, Development and Engineering Centre koji izrađuje prehrambene pisače.

Porcije bi trebale biti u skladu s potrebama čime se ne bi stvarali otpaci. U centru trenutačno rade na stroju za izbacivanje jednostavnijih „snack“ proizvoda, a nakon toga kreće razvoj printera za jela poput tjestenine. Zasad je nepoznato kada bi vojnici trebali dobiti prve pisače iz kojih će vaditi špagete, pizze, hamburgere...

>> Suosnivač PayPala dao 300.000 $ za tehnologiju 3D printanja mesa

>> 'Printer za palačinke' ukusnu poslasticu priprema za samo nekoliko sekundi

Komentara 2

ST
streetboy
21:07 08.08.2014.

aha , i onda srati 3D govna.

DU
Deleted user
18:38 08.08.2014.

Glupo je te aparate nazivati printerima. Vidio sam jedan takav "printer"u HGSpotu - nizak nivo i kvaliteta ali proizvodi ono što mu se zada. Zapravo tim aparatom nanosi se sloj na sloj i tako se dobije predmet koji je, naravno, prije kompjutorski isplaniran. Daleko je to od onoga što smo vidjeli u Zvjezdanim stazama kad kompjutoru daješ naredbu što da radi ili kakvo jelo želiš. Ali sve ima svoj "primitivni" početak. Neznam kako bi nazvali taj stroj ali svakako printer nije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije