Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKRALI RAČUNE

Američka vlada podigla optužnicu protiv ruskih špijuna i hakera zbog napada na Yahoo

hakeri
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
15.03.2017.
u 20:59

Optuženi su službenici FSB-a, ruske federalne sigurnosne agencije koja je nasljednica sovjetskog KGB-a, Dmitrij Dokučajev i njegov nadređeni Igor Suščin

Američka vlada u srijedu je pokrenula optužnice protiv dva ruska špijuna i kriminalna hakera koji su 2014. navodno pokrali 500 milijuna korisničkih računa tvrtke Yahoo. 

Te optužbe, objavljene na novinskoj konferenciji u Washingtonu, prve su službene optužnice koju je američka vlada pokrenula protiv ruskih službenika zbog kibernetskog kriminala. 

Ruske se hakere optužuje da su provalili u sadržaje najmanje 30 milijuna korisničkih računa, te najmanje 18 ljudi koji su koristili druge internetske pružatelje usluga poput Googlea, naglasila je američka vlada. 

Osumnjičene se tereti za urotu, računalnu prijevaru i zloupotrebu, ekonomsku špijunažu, krađu trgovinskih tajni, prisluškivanje, neovlašteni pristup uređajima i tešku krađu identiteta. Te optužbe nisu povezane s hakiranjem elektroničke pošte Demokratske stranke koja se navodno dogodila tijekom kampanje za predsjedničke izbore 2016.

Optuženi su službenici FSB-a, ruske federalne sigurnosne agencije koja je nasljednica sovjetskog KGB-a, Dmitrij Dokučajev i njegov nadređeni Igor Suščin, a spomenuti su i Aleksej Belan, koji se nalazi na listi najtraženijih kibernetskih kriminalaca, te Karim Baratov, Kazahstanac s kanadskim državljanstvom. 

Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je da je Baratov uhićen u utorak u Kanadi, te da se njegovim slučajem sad bave kanadske vlasti. 

Belan je uhićen 2013. u Europi, no pobjegao je u Rusiju prije no što je mogao biti izručen SAD-u, tvrdi američko ministarstvo. 

>> Evo kako je CIA prisluškivala preko pametnih elektroničkih uređaja

>> 7 mitova o Vladimiru Putinu. Genij ili nitko i ništa? Je li doživio moždani u maternici pa hoda kao reptil?

Komentara 2

Avatar navijač
navijač
22:36 30.03.2017.

Rusima bi trebalo zabraniti ulazak u SAD, prije nego Arapima.

Avatar stef99
stef99
13:54 19.03.2017.

Da nije gnjusno bilo bi smješno, jer kvarni ameri prisluškuju cijeli svijet, organiziraju ratne sukobe, uništavaju suverene države, i sve je to kao normalno, međutim kad se grupica hakera malo poigra sa njima onda je to zločin, .... zna se da su u strahu velike oči, a koliko putra imaju kvarni ameri na glavi, imaju se i čega bojati, jer sve dolazi na naplatu, pa tako i račun za sva njihova sranija koja rade po svijetu nedužnim ljudima i državama, .... SFSN, ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije